-
Niestety u mnie sprawa tkwi głębiej.
Akumulator mam nowy. Ikonki ABS i ASR zapalają się dopiero po jakimś czasie i rozłączają system.
Mechanik wymienił mi czujnik przy kole i niestety nic to nie dało. Stwierdził że to uszkodzony sterownik ABS-u na Pompie. Jednak jakoś nie chce mi się w to wierzyć. Jestem dość zdesperowany, brakiem sensownej diagnozy. Chyba pojadę do ASO
-
A podłączyłeś pod kompa? Jakie błedy pokazał?
Miałem to samo i musiałem wymienić sterownik ABSu. Ciężko kupić sam sterownik, więc musiałem kupić z pompą na szczęscie tanio udało sie dostać. Gdybyś musiał kupić sterownik pamiętaj, żeby miał taki sam nr.
Podaj jakie błędy pokazał Ci po podłączeniu pod kompa?
-
Nie pamiętam kodu błędu (znaczy się mam go w samochodzie w garażu). Diagnozowało jednak usterkę Czujnika (który był już wymieniony).
mam jednak do Ciebie pytanie o numer pompy/sterownika
Zwykle sterownik ma Numer (u mnie 0265-9000-31). Następnie jest jeszcze wersja oprogramowania (verBB) , potem kod. Czy te wszystkie liczby muszą się pokrywać czy wystarczy tylko jak zgadza się numer?
Bo używanych sterowników znalazłem sporo z tym numerem, ale z resztą to już Cienko (w sumie to nic).
-
Brzoza jak możesz to mi odpowiedz. To bardzo ważne
-
Wdrap sie pod samochód i od spodu dojrzysz na tym czarnym plastiku w który wpinana jest wiązka od absu nr sterownika. Ja kupiłem pompę razem ze sterownikiem, ale przekładałem sam sterownik (mniej pracy).
Jesteś pewny, że to wina sterownika?
-
Według mojego mechanika Tak. Numery Sterownika znam wszystkie. Chciałem się tylko dowiedzieć czy wszystkie parametry (poza numerem) muszą się zgadzać. Pompę z numerem sterownika identyczny z moim znalazłem na Allegro, ale nie pokrywa się wersja sterownika.
Chodzi mi o to czy do poprawnego działania (lub działania wogóle) wystarczy mi tylko prawidłowy numer Sterownika/pompy
-
Krótki raport po wymianie akumulatora.
Problem się pojawia ciągle. To znaczy, że jak odpalam to pojawia się komunikat, że jest błąd a potem wszystko gaśnie i jest cacy (czyli wszystko działa).
Podjadę do mechanika i podłączę się pod kompa chyba. Zobaczymy.
Pozdrawiam
-
Jak sie dowiadywałem przed kupnem, to mi w serwisie powiedzieli ze numer sterownika musi być taki sam. Udało mi sie kupić pompę i sterownik o takich samych numerach jakie posiadałem w aucie, a wymieniałem sam sterownik.
-
OKi. Dzięki za informację. Przynajmniej wiem na czym stoję.
-
I jak się ten problem zakończył ?
Od kilku dni mam to samo . Po kilku próbach "załączania " stacyjki komunikat się nie pojawia ,kontrolki się nie palą i po tym nawet kilkukrotne unieruchomienie auta i ponowne uruchomienie nie wyzwala błędów . Wystarczy jednak że postoi dłużej i znów to samo.