-
Masz radar i kamerę to ACC i TSR powinny ruszyć. Tylko lewe przyciski na kierze do wymiany dla ACC.
Nie do końca tylko wiem czym w MES różni się ACC od ACC+ ale chyba wszyscy wrzucają z plusem.
Po pierwsze LDW bez LKA to nie do końca jestem przekonany. No ale kiera z czujnikami.
No i bez manetki też słabo bo to często wkurza i szybki wyłącznik jest przydatny.
-
LDW włącza się na manetce, w menu co najwyżej czułoś i ewentualnie LKA na to, tak przynajmniej na 95% mi się wydaje - bezsensem byłoby mieć LKA bez LDW. Zapraszam jakby co do mnie po nowe manetki, wymiana w sumie prosta. LKA na bardziej przekonanego czuja powiedziałbym że wymaga czujnika w kierownicy - te systemy aktywnego skrętu z zasady wymagają obecności rąk na kierownicy - takie jakby założenie że są, niby super, ale nie dajemy gwarancji że reakcja dobra/adekwatna i to kierowca dalej kieruje.
@netzmark ACC używamy potocznie, w MES to ACC+. opcja ACC to chyba jakaś wcześniejsza specyfikacja do niższej prędkości i wydaje mi się z bardzo starych postów na forach, że nawet nie rusza. co do manetki z przyciskiem - nigdy nie wyłączam asystentów, wcale nie wkurzają (mnie), choć czasem trochę przesadzaja jak ciut powariuję na mieście.
-
No ja akurat większy sens LDW/LKA widzę za miastem, w trasie, noc, zmęczenie - wtedy może być naprawdę na wagę życia.
W mieście głównie włączam to dla fanu żeby zobaczyć jak elektronika zareaguje (a czasem nie wykrywa jednak) i skoryguje albo nie :-). Natomiast do normalnej jazdy częściej mam na OFF niż na ON.
W MES wiem, że ACC+, tylko widząc tam opcję bez plusa zastanawiałem się do czego to-to. Z ciekawości luknąłem na krótko w googlach ale też nic specjalnie sensownego.
BTW: po wczorajszym proxi gaz bez wspomagacza i race2 - super. Szkoda, że tyle czekałem żeby się za to wziąć.
-
Ok a do TSR coś jest konieczne oprócz kamery? Bo jeśli tylko kamera potrzebna to bym sobie to uruchomił w alfaOBD
-
Edit: Kamera i 159 bajt, bit 6 na 1 (ten drugi od lewej...).
-
1 załącznik(i)
Jestem już po zmianie z normalnego tempomatu na ACC. Jakby ktoś chciał kupić przyciski do ACC do polifta od my2020 ale takie bez guzika kierownicy (HAS) to P/N tych przycisków to 156150615/
ACC+ bajka, samochód sam się zatrzymuje i rusza po naciśnięciu RES zamiast pedału gazu (mam ACC w Nissanie i tam mi tego brakuje- po zatrzymaniu tempomat się sam wyłącza po paru sekundach).
Załącznik 290569.
-
Pomóżcie jak rozpoznac czy zamontowana w samochodzie kierownica ma czujnik obecności rąk. Numer z naklejki wewnątrz kierownicy to 01561509510. Może w mes to sie da sprawdzić? Samochód produkcja 2020.
-
Numer który podałeś to nie jest numer występujący jako część zamienna (oczywiście bez pierwszego i ostatniego zera), jakiś numer wewnętrznie używany.
szukasz wewnątrz kostki przy przycisku start, z tym że, jeśli nie było opcji seryjnie, to raczej gratisu nie ma i trzeba zmieniać kierę na dokładanie nowych funkcji. Ta kostka widoczna po rozebraniu kiery (może da się podglądnąć tylko po wyjęciu poduszki ale na 100% Ci nie powiem, nie przyglądałem się - na pewno widać po ściągnięciu ramki przycisków (przynajmniej częściowym)
-
Podpowiedzcie proszę koledzy bo nie wiem czy dobrze rozumiem te bity i bajty. Jak mam w logu 00 i chciałbym zmienić na 11XXXXXX to należy wpisać C0 a jak chciałbym zmienić 00 na XXXXXXX1 to wtedy wpisać 01.
-
I tak i nie bo to zależy co na tych X-ach.
1100 0000 = C0h
0000 0001 = 01h