-
Tzn przycisk do świateł używa się ten co jest w samochodzie - jak coś jest podpięte do wtyczki, to wtedy powinny wskakiwać przeciwmgielne na bagażniku rowerowym a nie w samochodzie. W poniedziałek 1.09 wszystko działało w samym aucie, po pracy podpiałem na wyłączonym aucie bagażnik i wtyczkę. Odpaliłem, wszystkie światła działały, tylko po włączeniu przeciwmgielnego wyskoczył błąd i tak już został. Ale bagażnik reaguje na włączenie/wyłączenie tego przeciwmgielnego mimo błędu na desce. Tylko sam samochód je całkiem stracił. Wszystko inne działa, przy czym w tym momencie nie będę już tego dotykał żeby jeszcze raz sprawdzić. Rozumiem, że poza tym błedem i brakiem światła nic innego nie wybuchnie? Dojedzie w poniedziałek do serwisu?
-
wyjścia zwykle są jakoś zabezpieczone, do tego bezpieczniki jakieś przeciez też są, więc ja bym się nie obawiał - czy tam coś marnie złożyli (szczególnie tą część kabli gdzie o ile pamietam przecina się kabel p/mgielnych i lutuje swój), jakiś błąd popełnili w podłączeniach czy wadliwy moduł - pieron wie.
tu masz instrukcję do Westfalii, podejżewam że masz idento moduł:
https://www.westfalia-automotive.com...6451391101.pdf
zweryfikować przede wszystkim instrukcje ze strony 21 - przecięcie i podłączenie linii od p/mgielnych.
co do auto wyłączania PAM - niby pokazują procedurę na str 27 z Witecha - w mojej starej instrukcji jak podłączałęm Giulię to czegoś takiego nie było, a może mój program nie obsługiwał (ja próbowałem z MES w proxi grzebać wg map i nic to wtedy nie dało) - robili to co pokazują ?
-
A dobra, bo ja to gdzies musiałem pominąć - to NIE JEST wiązka z westfalii. Nie ma w niej kabla do PAM. To wiązka z MOPAR do alfy/jeepa/etc - https://www.alfaromeo.pl/mopar/akcesoria. Hak natomiast to faktycznie westfalia, A40V.
-
Założyłem że westfalia bo przynajmniej ileś lat temu, właśnie z katalogu akcesoriów kupowało się zarówno hak jak i wiązkę westfalii, tyle że za 2x tyle co z netu:) Może coś się zmieniło.
Natomiast czy to westfalia czy inne (słowacki hak-system jaki zakładałem u żony w Tonale), to właśnie i STOP i tylne p/mgielne rozcinało się kable i podłączało tak jak tu w instrukcji westfalii do stelvio, stąd pewnie w każdym innym jest podobnie.
jeszcze jedno mi się przypomniało z czasu jak montowałem westfalię w giulii - coś tam było na kabu do przepinania właśnie chyba od tylnych p/mgielnych typu zworka - może tu jest jakiś problem, że np jedziesz z przyczepą to masz ręcznie wyłączyć te na aucie, ale jedziesz bez to zmieniasz zworkę i świecą te na aucie? tak tylko spekuluję - najlepiej dorwać się do instrukcji od tego który Ci zamontowali czy nie ma tam czegoś na ten temat - może zrobiony projekt wiązki/modułu tak, że trzeba przełączać coś ręcznie a jak nie przełączysz to błąd? takie luźne myśli - w każdym razie powinni to rozwiązać a nie demontować czy za chwilę raczej na 99.9% bez potrzeby jeszcze BCM wymieniać - dla mnie to głupota, bzdura i działanie na oślep.
-
Nie dostałem od nich żadnej instrukcji od wiązki, tylko od samego haka. Jeżeli ja miałbym teraz jeszcze dodatkowo coś grzebać przy przestawianiu "zworek" przy każdym podpinaniu bagażnika - to to jest serio komedia. Czyli podsumowując - wprowadzili mnie w błąd z tym odpinaniem czujników - ok, machnąłem ręką, straciłem czas i przepłaciłem za usługę. Teraz wywaliło mi światła w aucie, czekam na naprawę. Znając życie, "naprawią" to, wrócę z ASO, podepnę bagażnik i znowu coś wywali :) Mam umówiony demontaż i zwrot kosztów, bo to jest komedia. A i tak najlepsze jest to, że musze na to czekać 3 tygodnie, bo osoba która to pierwotnie montowała jest na urlopie. Nikt inny tego nie umie zrobić, włącznie z demontażem i montażem zderzaka :) To, że ja straciłem urlop, czas i pieniądze na dojazdy się nie liczy. Poziom tego ASO zostawiam do oceny forumowiczom, ale tu chyba nie ma co komentować.