Niczego nie wykluczam. Jest jakiś sposób żeby to sprawdzić ?
Czy kolo dwumasowe nie wchodzi w skład sprzęgła? Było wymieniane kompletnie w czerwcu
Printable View
Niczego nie wykluczam. Jest jakiś sposób żeby to sprawdzić ?
Czy kolo dwumasowe nie wchodzi w skład sprzęgła? Było wymieniane kompletnie w czerwcu
Jeśli zapłaciłeś za to ponad 2000 zł to napewno była to dwumasa.
Nie, to było poniżej tysiąca. Juz sprawdziłem i dwumasu tam nie było. Tylko jeżeli byłby to faktycznie silnik to chyba całe auto by sie trzęsło a jest wyczuwalne drganie prawgo koła najbardziej.
Pocieszam sie że to jednak jakas poduszka albo słabe amortyzatory, ale czuje sie jakbym nie jeździł limuzyną tylko traktorem...
Nie no prosze cie... jestem laikiem ale nie aż takim. Mam niedawno założony komplet zimówek i zawsze jak zminiam to z wyważeniem. Wiem że ciężko coś poradzić komuś na to że mu "buczy" koło, sam sobie zdaje sprawe jak śmiesznie to brzmi ale to jest coraz głośniejsze i mam wrażenie jakby to koło żyło troche oddzielnie od reszty auta. Co tak naprawde trzyma to koło? Wachacze (górne wymienione) i amortyzator?
Cięzka sprawa :/
mi jak buczało koło to miałem łozysko do wymiany :) moze Ci sie posypało jak Ci buczy
Witam, mimo iż jestem nowy to wtrące swoje trzy grosze w temacie :) mam nadzieję, że nikt nie będzie miał mi za złe :)
W samochodzie, aby zmieniż charakterystykę układu jezdnego należy wymienić zarówno sprężyny jak i amortyzatory. Seryjne amortyzatory nie współpracują zbyt dobrze z "tuningowymi" sprężynami. Proponuję użyć zestawu renomowanego producenta: Eibach, koni, billstein. Niektóre z nich np. billstein można regenerować w firmie Zerkopol w Wawie. Jest to dość duży koszt (chodzi o zestaw, a nie regenerację :) ), ale tylko wtedy osiągnięte rezultaty są optymalne.
Alfa 166 posiada dość komfortowo zestrojony zawias w serii, ale ma układy wielowachaczowe z tyłu i z przodu dzięki czemu prowadzi się pewnie także w zakrętach. Ja osobiście w takiej limuzynie nie pokusiłbym się o takie działania, które zazwyczaj pasują raczej do właścicieli golfów starszych generacji niż do aut z klasą, czyli Alfa Romeo.
Pamiętajcie, że poprawić inżynierów, którzy mają olbrzymie zaplecze techniczne nie jest łatwo, a zepsuć coś jak najbardziej.
w alfie 166 wystarczy zmienic amory na bilstein b6 i auto zmiania sie nie do poznania a komfort nadal pozostaje
Przewiozłem mechanika swoją Alfą i według jego opinii to któraś z poduszek pod silnikiem :/ czyli szykuje się mała naprawa.
A co do zawieszenia to narazie decyduje się na wymiane samych sprężyn, zobaczymy czy to będzie miało ręce i nogi..