To w takim razie co takiego naciągnełeś??? :DDDCytat:
Napisał alfasound_mania
Printable View
To w takim razie co takiego naciągnełeś??? :DDDCytat:
Napisał alfasound_mania
Ufty byłeś naprwade blisko!! Ta imbusowa śruba jest obok tej trzynastki :D
zapewne odkręcałeś tą co jest wskazana czerwoną strzałką!!
ciekawe do czego ona służy :?: :wink:
Faktycznie tą odkręciłem ale ta 13 to raczej wyglada jak dodatkowa kątra dla tej imbusowej? sam już nie wiem
Po odkręceniu tej śruby imbusowej masz dosztęp do spężyny napinacza i co najważniejsze do tej stalowej kostki które jest w wyfrezowanym kanale napinacza akostka jest skręcona właśnie tą śrubą trzynastką ona właśnie służy do luzowania całego napinacza. Gdy ktoś odkręci tą trzynastkę za bardzo to kamień stalowy wpadnie do środka i wtedy wręcz nieodzowne jest wykręcenie tego imbusa choć ja stosowałem inną metodę
czyli reasumując... nie trzeba przy napinaniu łańcucha odkręcać tego imbusa? wystarczy samo odkręcenie śruby 13-tki?..
po napięciu skąd moge wiedzieć, że zbyt mocno nie odkręciłem 13-tki i przykręci ona spowrotem napinacz? Raczej gryby napinacz spadł i bym o tym nie wiedział to po odpaleniu był by "bałagan" w silniku?
Ile razy można tak sobie naciągać łańcuch? pewnie jest jakaś wartość graniczna przy której juz się nie napina bo sprężyna jest zbyt mocno rozciągnięta?
Imbusa nie ruszaj, poluzuj tylko tą 13-tkę w ten sposób żeby można byłą ją bez wysiłku obracać palcami, w żadnym wypadku nie wykręcaj. Do uzyskania luzu powinny wystarczyć 2-3 obroty tej śruby.
Jeśli Twoje auto ma przejechane poniżej 400 tkm nie powinno być problemów z naciągnięciem łańcucha.
Powodzenia i pozdrawiam
z rozrządem u mnie jest tak ze jak jest silnik odpalony to coś tak szeleści delikatnie pod pokrywą. nie są to popychacze, bo popychacze słychać "rytmicznie" caly czas.
słychać tak jak by włąśnie był łańcuch za luźny i to on tak rzegotał ..
mysle ze naciągnięcie go coś poradzi. jak by co to jestem przygotowany w niedlugim czasie na remoncik rozrządu :) .. nie po to sie targowałem i zbiłem z ceny tyle ze spokojnie na części mi starczy (juz sie dowiadywałem w ASO)..
jak dokładnie słychać jak jest łańcuch za luźny? da się wogóle opisać ten dźwięk? :)
Zanim weźmiesz się za napinanie łańcucha zdejmij pokrywę zaworów i "organoleptycznie" zobacz czy masz faktycznie luz na nim. Ten lekki "szeleścik" jest czymś normalnym, łańcuch zawsze jest słyszalny problem jest w tedy jesli jest to wyraźny dźwięk ocierającego się łańcucha o inne elementy.
To jest najlepsza rada żeby zdjąć pokrywę zaworów wtedy wszystko widać , za lużny łańcuch obija się o obudowę będą widoczne ślady przytarciaCytat:
Napisał ufty
wystarczy zdjąć pokrywe zaworów czy trzeba tez zdjąć pokrywe od rozrządu?Cytat:
Napisał 75andrew155
wiem, że uszczelke pokrywy zaworów można dostać bez problemu ale zaczyna się on przy uszczelkach od pokrywy rozrządu... są tam dwie - jedna jest do dostania ale drugiej nigdzie nie ma :|