-
Odświeżacze trochę temat. Wiem że to trochę takie za bardzo teoretyczne jak dla mnie bo q4 to drga zabawa ale moze ktoś się skusi.
Chciałem tylko podzieli się wiedzą ze z moich doświadczeń (przemielony dyferencjał) wydaje mi się ze obudowy skrzyń w JTD i V6 sa identyczne zewnętrznie.
A już na pewno dyferencjały i ich obudowy (różnica w przełożeniu głodnym ale sam kosz satelit a tym samym obudowa dyfra pasuje z JTD do V6.
Wiec jeśli q4 miały takie skrzynie jak zwykłe JTD to przeszczep najrozsądniej było by zacząć od dyferencjału zostawiając skrzynie z V6.
Ja mam natomiast inna wątpliwość bo q4 było tylko w 1.9 a czemu nie w 2.4?
Nie wiem jak jest z długością silnika V6 i 1.9 JTD i czy torsen zmieści się tam przy bloku V6.
Ale nieiwelkie doświadczenie mi mówi ze dopóki sie nie złoży tych dwóch polówek to nigdy sie nie dowiem czy pasują do siebie. :D
-
Z mocowań sanek do samochodu i poduszek do silnika V6 i tego w Crosswagonie wnoszę że długość jest taka sama. Tylko w Crosswagonie sanki są aluminiowe z miejscem na dyferencjał centralny.
-
odgrzewam :)
da się zrobić 3.0 v6 Q4 w 156 - stare bo stare ale warto się zastanowić...
http://www.alfaowner.com/Forum/alfa-...6-147-a-2.html
oraz bezpośredni link do czeskiej strony z owym projektem 156 q4
http://www.alfa156.cz/diskuse/tlachani/14249
Czy posiada ktoś zdjęcie od spodu crosswagona ?
-
wszystko da sie zrobić, limit to tylko głębokośc portfela, EPER ci pomoże jak chcesz zobaczyc napęd
-
chyba najdroższe w zabawie swapu Q4 do seryjnej 156 1.9 będzie dostanie crosswagona na szaber :)
-
bedzie taniej kupic Q4 lub crossa, ilośc czesci jakich trzeba wymienic powala. pozatym 150km dla Q4 to mało, ja mam 180km i nadal jest mało... myśle ze nawet 210 koni będzie mało jak zrobie bo opony 225 zabijają frajde z przyspieszenia i poslizgów
-
11 załącznik(i)
Mi samemu taki pomysł po glowie chodził no ale ja znalazłem więcej minusow niż plusów przeszczepu Q4 (mowa o Q4 z fałką w AR156).
Tu jest pare zdjęć które kiedyś znalazłem w sieci, pare może i z forum.
Załącznik 86704Załącznik 86694Załącznik 86697Załącznik 86700Załącznik 86703Załącznik 86696Załącznik 86699Załącznik 86702Załącznik 86695Załącznik 86698Załącznik 86701
Tak to wygląda w przypadku Crossa. Kolega z Czech posłużył się fałką z AR164 Q4 ze skrzynią Getrag i połączył je z wałem i tylnim mostem z Crossa więc całość wyglądać musiała trochę inaczej. Nie wiem natomiast jak jego dzieło jeździło biorąc pod uwagę np. masy gdzie zwykła AR156 Sw 1,9jtd waży około 1300 kg to masa Crosswagona jest to już coś koło 1500kg no i to, że gdyby chciał posadzić autko niżej to czekało by go duuużo zabawy łącznie z rzeźbą :(
-
twoje załączniki nie działąją.
-
-
Cytat:
Napisał
Krusz
Przy tej cenie to lepiej sobie wynalesc anglika na pocięcie :) i rozsprzedać to co zostanie