Abs nie ma nic do odpowietrzania , łożyska w kole zmienia sie tylko uszkodzone gdy huczą a nie parami natomiast klocki parami
Printable View
Abs nie ma nic do odpowietrzania , łożyska w kole zmienia sie tylko uszkodzone gdy huczą a nie parami natomiast klocki parami
Czyli ew. odpowietrzyć poprostu układ hamulcowy. A co do łożysk - nie huczą, ale muszę wymienić piastę, mam na niej zerwany gwint na 2 szpilkach. Mechoptyk powiedział że starego łożyska nie da się uratować i że muszę mieć nowe. A najlepiej na dwie strony, stąd moje pytanie.
Reasumując - odpowietrzam hamulce, zakładam nową piastę i nowe łożysko piasty. Jak zrobię - napiszę o rezultatach.
Pozdrawiam miłej nocy życząc (bo ja właśnie na noc w pracy jestem)
A co zrobic jak mi strasznie klocki piszcza przy chamowaniu szczegolnie od predkosci 40 w dol, klocki mam Ferrodo a tarcze zwykle. Zuzycie tarcz okolo 20% a klockow 10%.
Z tego co zdążyłem się dowiedzieć u różnych mechoptyków to rady na piszczące klocki są dwie:
1. Klocki nowe - przejechać ok. 1000Km może się dotrą. Jak nie to patrz 2.
2. Jak piszczą mimo że nie są nowe - wymienić na inne. :D (tu dwie szkoły - wymienić na inną firmę lub po prostu wymienić.)
Mi też piszczą.
Witam.Cytat:
Napisał medork
Co do wymiany to troszkę przesada moim zdaniem :mrgreen: . Klocki piszczą wtedy gdy są zanieczyszczone lub przypalone. Na początek proponuję zdjąć i przeczyścić na papierze ściernym, przesmarować jarzma smarem miedziowy m lub ceramicznym i złożyć z powrotem.
Taka operacja powinna pomóc.
Co do wypowiedzi kolegi wcześniej na temat klocków na pierwszy montaż, to spotkałem się tylko z Ferodo, Ate, i ostatnio w najnowszych AR występują czasem Lucasy, wszystko oczywiście sygnowane AR.
Pozdrawiam. :wink:
witam jestem tutaj nowy i mam taki mały problem z moja alfa (146 1,6 Ts) jak chamuje cale autko mi dziwnie drży a jak zdjąłem koło to zobaczyłem tarcze w fatalnym stanie (rdza), jest to wina klocków i i prosił bym o pomoc w sprawie wymiany klocków i tarcz tak do 600 zł niee więcej
Niedawno wymieniałem tarcze i klocki - koszt:
- tarcze 130 zł (SBS);
- klocki 65 zł (VALEO);
- robocizna ~ 5 zł (2x TYSKIE po robocie - wymiana pod blokiem :mrgreen: ).
------------------------------------------------------------
RAZEM - 200 zł :>>
bobere6666 jak masz rdze na tarczy to raczej wina hamulcow nie hamuja tak jak powinny radzilbym odpowietrzyc uklad hamulcowy
Jeśli mówisz rdzy na powierzchni tarczy współpracującej z klockiem hamulcowym to powinieneś pomyśleć o wymianie tarcz i klocków a klocków dlatego, bo jeśli się zakłada nowe tarcze to klocki również powinno się wymienić. Być może tarcze zostały przegrzane i się pokrzywiły ;//
n0o okey to jakie tarcze polecacie ?? takie ktore sie niee pokrzywia z przegrzania bo lubie ostro jedzic a klocki to widze ze wszyscy chwalicie ferodo ale jakie tarcze i takie w przystępnej cenie !!:D