w boxerku odma idzie od rury gdzie sie olej wlewa?
dobrze mi sie wydaje? - widzialem przewod tylko tam ;)
Printable View
w boxerku odma idzie od rury gdzie sie olej wlewa?
dobrze mi sie wydaje? - widzialem przewod tylko tam ;)
generalnie najlepiej jest odlaczyc ten wezyk.... sama nazwa wskazuje jest to odpowietrzenie...i musi gdzies sobie ujsc... najlepiej do atmosfery razem z wyrzucanym olejkiem... tak bylo od dawien dawna... pamieta ktos jak to bylo z maluchem?? czy tez nie ma juz takich???? nie wiecie ze i w nowym silniku rzucal olejkiem w dolot powietrza do gaznika...?? dlatego najlepiej bylo odlaczyc rurke... ja zawsze zakladalem dodatkowy zbiorniczek na olej...
a u mnie na szczęście jest wszystko fabrycznie i nie narzekam na to że często mam przpustnice zawaloną olejem.przejechałem już 20tyś.km od czyszczenia i nic przepustnicy nie brakuje
Przygladałem sie dzisiaj ukladowi dolotowemu. Chodzi mi konkretnie o obydwie odmy. Jedna przed przepustnicą jest ok. Druga znajdująca sie za jest spocona od oleju. Zauważyłem tam małą puszkę zamontowaną od dołu. Domyślam sie że to zaworek zwrotny. Mam rację? Gdzie można taki dostać? Przypuszczam że może byc troche przytkany. Czy zajmował sie ktoś tym tematem juz? Jeśli jest przytkany jakie moga byc konsekwencje?
Dodaje link. Zaworek jest widoczny na dole po prawej stronie kolektora.
http://allegro.pl/alfa-romeo-147-156...053329376.html