-
Tu trzeba, tak jak piszą koledzy, wziąć ten samochód na warsztat i zacząć od sprawdzenia poprawności ustawienia rozrządu.
Szkoda, że odebrałaś niesprawny samochód z pierwszego warsztatu, płacąc pewnie słono za naprawę głowicy. Kto wie, czy czasami nie nastąpiła ponowna kolizja, jeśli ten fachman ustawiał rozrząd "na oko".
-
Zapewniam Cię OTTO, ze wcale sie nie martwię czy bubu skrobnie jeszcze. Wymądrzać się nie znając na mechanice tez potrafię tylko czy to aby ok??? A za adresy dziękuję, umiem czytać i spisałam już coś nie coś. Dwóch z cytowanych na forum robiło moje auto. Faktycznie godni polecenia. Prosząc o pomoc chodziło mi raczej o wskazówki, na których mogłabym sie oprzec oddając auto kolejnemu super mechanikowi. Za wszystkie jednak serdecznie dziękuję.
---------- Post dodany o godzinie 22:28 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 21:52 ----------
Mam jeszcze pytanko. Czy mechanik, który remontowal mi głowicę i ta reszte powinien sprawdzić przed montazem wariator?
---------- Post dodany o godzinie 22:30 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 22:28 ----------
i co to znaczy brak masy?
-
WSKAZÓWKĘ podstawową otrzymałaś, trzeba zacząć od sprawdzenia ustawienia rozrządu i wszystkich połączeń czujników silnika gdy uda się odpalić auto podpiąć pod kompa i sprawdzić błędy które mogą wystąpić.
-
Brak masy ale gdzie?? Na rozruszniku masz mase bo kreci. Co do tego ze odpala i gasnie na wolnych obrotach to labo zle rozrzad ustawiony albo jakas bardzo dziwna lewizna . W mondeo kiedys tam miałem i okzalo sie ze przewod przy kostce od silniczka krokowego przerwał sei ale na pierwszy rzut oka n ie buło tego widac dopoki za niego n ie pociagnałem
-
no to dalej się madrzę, z tym brakiem wiedzy w temacie mechaniki to trochę przesadziłem.
@czesany -- kolego ECU na masę na takiej śrubce na obudowie, jak tego nie ma to klops.
- ja bym sprawdził w pierwsze kolejnosci:
- kompresja
- ustawienie zaworów.
- potem diagnostyka bez uruchamiania ale programem Alfadiagiem.
- no i uruchomienie silnika, jesli nie zapali na wolnych obrotach to przygazówka.
- jeszcze mam podejrzenia że popychacze zaworów nie były wyciśniete przed założeniem i teraz kompresja będzie uciekać ale to tylko diagnostyka oscyloskopowa może wykazać.
- polecam warsztat we Wrocławiu, ul. Paprotna.
-
kolego bubu321 zgodzam sie z toba. Ale bardziej mi cgodzilo o masowanie silnika. Mial;em kiedys problem z wypadajacym zaplonem przez wlasnie slaba mase na silniku. Czujniki sa sterowane masa