-
- system windows robi print screen aktywnego okienka, tylko nigdy nie pamietam CTRL
+ PrtSc czy ALT + PrtSc.
- reset poduszki jest operacja bezpieczną pod warunkiem że po takiej operacji odmaskowane piny zostaną zalane zalewą do płytek drukowanych.
- wystrzelone poduszki po rozszczelnieniu parownika klimatyzacji to efekt zalania regenerowanych sensorów !!!.
- w tych sensorach po sprawdzeniu okazało sie że nie były zamaskowane po operacji odmaskowania. ( firma pokryła koszty poduszek i nowego sensora , dlatego tez nie podaje firmy).
- szkoda wielka , ze w Alfie nie ma tak jak w grupie VAG, sensory reprogramuje się za pomocą kabla OBD.
-
A co do sprawy z uzywaniem auta bez centralki to mozna jezdzic czy lepiej nie czy kategorycznie nie ?
pzdr
-
W tej chwili i tak jeździsz bez poduszek i centralka do niczego nie potrzebna.
Po padającym aku na powiedzmy 5 poduszek, 3 nie udało się zresetować, zaprogramować.
-
- poduszki czy sensory ?
- a może drążyłes temat dlaczego nie można było ich zregenerować ?
- wiem że to trudna sprawa, sam mam jeden sensor z problemami.
- tylko jak męczę sensor na stole to wygląda raczej że bład 0x001 , "Internal Error" pojawia sie z związku z ilością błędów a nie ze spadkiem napięcia, dziwne.
- - w ASO też twierdzili że jak samochód postał około 8 miesiecy bez uruchamiania , to do wymiany były wszystkie sensory i to wcale nie była bzdura.
- na moje pytanie czy mogę do testów dostać jeden sensor, to otrzymałem odpowiedz "A co ty chcesz udowodnić".
-
Wiec centralka po resecie (100PLN) i z 10 bledow zostaly 2 bledy napinacza pasow kierowcy i pasazera.
W sumie prawy pas zwija sie jakos dziwnie trzeba mu troche pomagac wiec faktycznie moglby byc wystrzelony ale lewy pracuje idealnie i torche to dla mnie dziwne.
Czy to w sumie mozliwe jest zeby przy kolizji wystrzelil napinacz a nie wystrzelila zadna poduszka?
Dolaczam zrzuty ekranu moze cos zle interpretuje.
Kod:
Real Time Status Four
Front Load Sensors
Drivers Seat Position: Seat Forward
Passengers Seat Position: Seat Forward
Belt Switches
Drivers Belt Switch: Belt Fastened
Passengers Belt Switch: Belt Fastened
Drivers Side Rear Belt Switch: Belt Not Fastened
Passengers Side Rear Belt Switch: Belt Not Fastened
Battery Voltage > 16v for time <= 100 ms: False
Case Attachement: Case Attachment Fixed Correctly
Rear Passenger Presence Sensor Status: Passenger Not Present
Rear Drivers Presence Sensor Status: Passenger Not Present
Real Time Status One
Fault Light, System Power Supply
System Fault Light: Light On
Battery Voltage Monitored Every 100 ms: Battery Voltage Ok
Type of Cabling Set Up: Open Switch (Driver Side Only)
Battery Voltage >16 Volts for Time>10 seconds: Battery Voltage Ok
Passenger Presence
Inhibition Switch Status Passengers Loading: Inhibition Not Requested
Front Passenger 1 Presence Status: Passenger Presence Not Found At Sensor 1
Front Passenger 2 Presence Status: Passenger Presence Not Found At Sensor 2
Front Passenger 3 Presence Status: Passenger Presence Not Found At Sensor 3
Inhibition Light Passengers Loading OFF/ON: Light Off
Detecting Baby Seat: Baby Seat Not Detected
Baby Seat Position: Unknown
Intervention Counters For Pretensioner And Side Airbags
Pretensioner Intervention Counter (in all max. 3 Volts): Zero interventions
Intervention Side Bags (Right and Left)(in all max. 3 Volts): Zero interventions
-
Tak możliwe, w nie których markach jest nawet tak, że zawsze są do wymiany wszystkie 5 sztuk napinaczy.