Załączony wcześniej przykład pokazuje, że nawet producent świec nie jest zdecydowany jaka powinna być przerwa. Mnie chodzi o wiarygodny dokument producenta Alfy, dla silnika bez gazu.
Printable View
Załączony wcześniej przykład pokazuje, że nawet producent świec nie jest zdecydowany jaka powinna być przerwa. Mnie chodzi o wiarygodny dokument producenta Alfy, dla silnika bez gazu.
czesany i jak silnik chodzi na tych przewodach od pandy?
- program ePER podaje dla zalecanych świec 09mm / 0.8 mm i tak wszyscy ci podają.
Ja skorzystalem na chwile z podobnego rozwiazania z tymi przewodami,chcialem sprawdzic czy wypadanie zaplonu jest spowodowane wlasnie przewodami i zalozylem takie na chwile.Efekt niestety taki sam wiec zalozylem oryginal.Natomiast swiece CR7E spokojnie zalozylem i tez smiga.W alfie 147 1.6 105ps fabryka przewiduje CR7EKC.Jedyna roznica miedzy tymi swiecami jest taka ze CR7EKC posiada dwie elektrody no i kosztuje kilka zlotych wiecej.Jesli ktos nie chce akurat swiec na 100 000km to mozna z powodzeniem zastosowac te swice.Warto czesciej odwiedzic uklad zaplonowy w naszych autach niz raz na 100000km bo niestety same przewody to nie wszystko.Wymienilem juz 2 laczniki swiec czyli fajki potocznie mowiac,w jednym gniezdzie stal olej i zniszczyl gume a w drugim poszedl zaczep,pozostale wymienie w najblizszym czasie.Wyczyscilem dokladnie wszystkie polaczenia z cewkami bo sniedzi bylo naprawde sporo.Silnik pracuje o niebo lepiej ale i tak zaplon ucieka.Szczegolnie przy okolo 2tys obr no i oczywisce jak schodzi z obrotow to faluje:)Jesli sobie nie poradz<e to musze jechac do kogos zeby sprawdzic cewki.Moze ktoras ma przebicie