no dobra, obstawiam świece i sonde.Cytat:
Napisał marcins737
Printable View
no dobra, obstawiam świece i sonde.Cytat:
Napisał marcins737
Brawo marcins737. Ty jeden rozumiesz mój problem.
Dla innych powtarzam że to jest PATOLOGIA a nie typowe zachowanie silnika. Proszę czytajcie uważnie.
A co z tą przepływką? Silnik prawidłowo zereagował na odłączenie jej wtyczki?
Ok postaram się podjechać do elektryka i sprawdzić tą lambdę, ile mam sond to nie wiem, jeśli mam dwie to którą ma sprawdzić za czy przed (bliżej silnika) katalizatorem.
w tej alfie występuja dwa rodzaje tego silnika z tego co mi wiadomo w jednym przypadku jest jedna sonda przed katalizatorem a w drugim przed katem i za nim . Ta druga metoda miałe poprawić dobór mieszanki ale zdrugiej z strony ją bardziej skomplikowała i jest bardziej podatna na zły dobór mieszanki paliwa
tutaj masz układ z jedną...
http://www.spangerum.com:7080/navi?C...=6&WINDOW_ID=1
a tu z trzema sondami
http://www.spangerum.com:7080/navi?M...OD=2&DRW_NUM=2
elektrozawór = sonda
Lambdę sprawdza się na ciepłym :wink: ,a poza tym stawiam na nią.Ewentualnie przepływka .Cytat:
Napisał marcins737
Konik ,sprawdź jeszcze rurę dolotową (od filtra powietrza do przepustnicy) lubi się przetrzeć i pobierać lewe powietrze.
Oczywiście zakładam,że wszystko inne masz sprawne i wymienione (świece ,rozrząd ,sprawny wydech itd).
Spróbuj jeszcze po odpaleniu silnika (rano) po 2-3 sekundach wyłączyć go i jeszcze raz zapalić .Może doraźnie pomóc ale problemu nie zlikwiduje.
Lambda będąc sprawną pracuje prawidłowo tylko w odpowiednio wysokiej temp.Cytat:
Napisał marcins737
Nie wiem co było u Ciebie ,może grzałka .
Wiem na czym polega usterka ,bo też to miałem :) i była to lambda.Cytat:
Napisał marcins737
Tu trochę o diagnozie sond cyt.
"Parametry pracy
Sonda lambda funkcjonuje prawidłowo w zakresie temperatur 300 do 850 st.C. Musi być więc z jednej strony chroniona przed obciążeniami cieplnymi, z drugiej zaś usytuowana jak najbliżej silnika jak najbliżej silnika, podgrzewana spalinami albo specjalnym elementem grzejnym. To ostatnie rozwiązanie jest dziś najczęściej spotykane i zapewnia uzyskanie właściwej temperatury pracy po 20 do 30 s od uruchomienia silnika. Pomiar stężenia tlenu wykonywany jest ok. 100 razy w ciągu sekundy, korekcja składu mieszanki ok. 300 razy na min. Stała czasowa (szybkość reakcji) czujnika wynosi 50 do 100 ms.
Diagnostyka sondy lambda
Sprawdzić, czy złącze wielostykowe sondy lambda nie jest skorodowane lub uszkodzone.
Sprawdzić, czy styki są prawidłowo połączone z sondą lambda i znajdują się na swoim miejscu w złączu wielowtykowym.
Zdjąć gumowy kapturek zabezpieczający z sondy lambda.
Podłączyć ujemna końcówkę pomiarową woltomierza (testera) do masy silnika.
Odnaleźć zaciski. Zależnie od układu są to: masa grzałki sondy lambda, zasilanie grzałki sondy lambda, sygnał sondy lambda, masa sondy lambda.
Podłączyć dodatnią końcówkę pomiarową woltomierza (testera) do przewodu przymocowanego do zacisku sondy lambda.
Zgodnie z ogólnymi zaleceniami wskazania analizatora spalin powinny mieć następujące wartości:
a) zawartość CO- zgodnie z danymi pojazdu,
b) zawartość CH- mniej niż 50 ppm
c) zawartość CO2- większa niż 15%,
d) zawartość O2- mniej niż 2%,
e) współczynnik lambda – 1,0 +_ 0,03.
Uruchomić silnik i rozgrzać do temperatury normalnej pracy.
Podwyższyć prędkość obrotową silnika do 3000 obr./min na 30 sekund. Spowoduje to wzrost temperatury sondy lambda, co powinno spowodować zmiany napięcia sygnału wyjściowego.
Utrzymywać prędkość silnika na poziomie 2500 obr./min. Jeśli silnik pracuje na biegu jałowym przez dłuższy czas, sonda lambda może wystygnąć i zmiany napięcia sygnału wyjściowego mogą ustać.
Sprawdzić, czy zmienia się sygnał wyjściowy sondy lambda"
marcinel, W głowie mi sie kręci od tej paplaniny :roll: Takie rzeczy to powinni robic w warsztacie a nie na chodniku przed blokiem :lol:
no teraz to już Konik sprzeda alfe. :DDD
Pewnie ,że w warsztacie :DCytat:
Napisał 75andrew155