na ebay jest sprzedawca ktory ma je w ciaglej ofercie. podobhnie jak waly korbowe, tloki i inne czesci. tyle ze ceny zabijaja :/
Printable View
Miałem na mysli używke z allegro:D
bobryt - zadzwoń do maćka i zapytaj, powinien mieć coś na stanie
www.alfa-lancia.com.pl
Pytanie na przyszłość :)
Co robić/jak jeździć/co regularnie wymieniać żeby jeździć TS'em 16v i cieszyć się bezawaryjna jazda?
tyle kilometrów zrobiłem od momentu kupna, a na liczniku jest prawie 150 tyś km.
Słaby stan pompy oleju powinien być widoczny na wskaźniku ciśnienia oleju. Tak przynajmniej mi się wydaje :)
Bobryt powiedz jakie ciśnienie wskazywał Ci ten czujnik chwilę przed awarią ??
Panowie otóż że jestem w temacie (obróciło panewkę na 3 cylindrze - korbowodzie) poniżej koszty remontu:
- szlif wału - Katowice - niestety z nominału złapał dopiero 2 szlif - do tego komplet panewek głównych plus korbowodowe - 450 zł,
- regeneracja korbowodu 3 cylindra 50 zł (nowy w ASO 430zł),
- nowa pompa oleju 549zł dostępna w sklepie http://www.autosklep24.pl/ (mam nadzieje że moderator nie zdenerwuje się za reklame ale to jedyny sklep w którym znalazłem pompę - cena w ASO 730zł),
- nowa uszczelka pod głowicę i pompę oleju - 100zł,
- olej + filtr oleju i powietrza 210zł,
- robocizna - 0 zł - wkład własny ;)
Obróciło panewkę na A4 przy zjeździe na drogę nr 79 w Chrzanowie (kierunek Katowice) - przebieg aktualny 183 tys. km - olej wymieniany co 8 tyś. km (cały czas Castrol Magnatec), auto mega zadbane i doinwestowane ja zrobiłem nim 80 tyś. jestem drugim właścicielem. Z tego co czytałem najczęściej się to trafia przy przebiegu ok. 200 tyś i leci panewka na 2 lub 3 cylindrze - ot taki urok....
Jeżeli trzeba służe pomocą w Jaworznie - ALFADIAG, VISA + EUROSCAN, UNIDIAG + mechanika ...no i (Vag-com do VW+Seat+Skoda - trzeba też czasem jakiegoś niemcura zrobić znajomym). Nie dotykam się JTD i innch na olej napędowy
JA chcialbym tylko wtrącić się co do tematu pompy oleju bo jestem po temacie. Jestem po wymianie pompy oleju i po rozebraniu starej pompy zauważyłem tylko delikatniutkie drobne ryski na wszelkich elementach , były one na prawdę bardzo drobne i nie wierzyłem że to one mogą powodować niskie ciśnienie ale po wymianie na nową ciśnienie wzroslo o ponad 0.5bara! przy temperaturze OLEJU 100stopni. Jeżeli chcecie męczyć 16V TSa to wymienić mu panewki i wymienić pompe oleju albo wbić tulejke w kanał olejowy stopki głowicy i problem zatartych wałów zniknie z tego forum raz na zawsze. Sposób przetestowany:)