Może i nietrafne porównanie… trochę było ;) co nie zmienia faktu, że kolce są na wąskiej oponie… i na mniejszej feldze, nawet o 3 rozmiary i nie jest to raczej przypadek. Na takich nawierzchniach akurat liczy się mniejsza powierzchnia styku opony z podłożem.
Tak zauważyłam, że Ty masz dedykowane, ale zachęcasz do założenia na R17 - dedykowanych dla R16. Wydawało mi się, że po to żeby jakby „poprawić trakcję na śniegu” i zwiększyć „balon”. To właśnie jest mit wg mnie, zwłaszcza jeśli rozpatrujemy samochód z kontrolą trakcji. Nie napisałeś – daj sobie spokój z mniejszymi felgami, zostań przy 17 i dedykowanych oponach. Czyli? Gdybyś polecał dedykowane na 17… nie byłoby moich postów. Ale skoro źle zrozumiałam, to cóż może się zdarzyć :) Sorki.
Wiem, że nie założysz na swoje koła łańcuchów, dlatego napisałam, że …chyba że ja założę łańcuchy :) I to, jest jakiś argument :)
No jakoś udało mi się przeżyć zimę na moich GY R15, śnieg tną b. dobrze i piachy błotne też. Na błocie pośniegowym lepsza była Michalina letnia, R17, zwłaszcza przy hamowaniu – rzadziej się włączał ABS. Na lodzie – ciężko, ale udało mi się w nic nie wyrżnąć. A na Tych co masz nie miałam okazji jeździć, ale wierzę, że są dobre. Skoro piszesz, że we wszystkich warunkach, to tym lepiej. Na R15 i relatywnie dobrej oponie mniej na pupie się czuje wszelkie nierówności, przynajmniej w GT, która generalnie jest dość „twarda” przynajmniej w porównaniu ze 147.
Korzyścią większej felgi jest też w pewnym sensie zwiększenie prześwitu, choć tu mogę się mylić, ale tak mi się wydaje, co w GT JTS, która siedzi niżej niż JTD, ma pewne zalety, zwłaszcza zimą, kiedy jedzie się jak po torach – i atrakcyjnie szura osłona pod silnikiem. I gdyby to była prawda to też jest jakiś kuszący argument.
Tak więc, wybór rozmiaru felgi, tym samym szerokości opony i wielkości balona, przy założeniu, że mamy tą samą oponę, w dużej mierze zależy od potrzeb i warunków w jakich jeździmy. Ja jednak zostaję przy swoich R15 na zimę – wychodząc z założenia, że jak nadejdzie ten jeden dzień, gdy trzeba będzie założyć łańcuchy, to założę i po prostu wyjadę :) A, że będę musiała wolniej jeździć, czy wchodzić w zakręty z mniejszą prędkością niż latem, i tak zimą tak robię. To mój wybór. Twój jest inny i ok., ale w żadnym poście, go nie skrytykowałam.
No to nie do końca rozumiem. Odejmujesz mi punkty na starcie? Co do ładniej – nie polemizuję, ładniej GT wygląda na dużej feldze, ale lans w GT to sprawa drugorzędna i w ogóle to mit :)
No dobra, z mojej strony EOT. Przepraszam Was za OT, chyba mam to we krwi. Nie zaśmiecam więcej wątku.
Pozdrawiam.