NIE, ale bardzo łatwo stwierdzisz patrząc na amortyzator. Gruby = samopoziomujący
Printable View
ja pierdo.. mam nivomat, jestem zalamany, numeru dokladnie nie udalo mi sie odczytac ale amor jest gruby a na nalepce ktora widzialem z daleka jest zolty pasek na dole.
żółty pasek jest chyba na każdym jednym... wczołgaj się pod auto i od wew. strony amorka masz naklejkę... przetrzyj ją szmatą i zrób fotkę - tak jest najlepiej i najwygodniej ;)
wiem tak zrobie z tym ze na razie leje i nie chcialem brodzic w kaluzy, jedyne co odczytalem wkladajac glowe pod zderzak to napis Sport czyli ewentualnie mam tansza wersje nivo, ale i tak jak bedzie trzeba zmienie na standardowe.
patrzylem pod auto 60668186 czyli NIVOMAT Sport ;( na razie jest 70% ale przy wymianie zmieniam na zwykłe Bilsteiny
ja robię to samo - no chyba, że wygram w totka ;)
powoli zbieram części - znalazłem takie sprężyny na allegro ktoś coś o tym słyszał http://moto.allegro.pl/sprezyny-alfa...213834480.html ???
ok jeszcze jedna sprawa - znalazłem na Allegro kolegę który ma do sprzedania oryginalne amorki do SW, poduszki i osłony. Myślę, że mógłbym wszystko od niego kupić tylko że amorki które sprzedaje są o numerze 60680817 i wg. epera zostały zastąpione 05/2002, natomiast drugi model wg. epera to 60688989 Data zastąpienia:06/2003.
I teraz pytanie - czy ktoś z Was się orientuje czym te dwa amorki się różnią?? Czy ten 817 przypasuje do modelu z 04' Czy czasem również z liftingiem zew. nie zmieniono tego amortyzatora??
---------- Post dodany o godzinie 16:25 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 14:56 ----------
Witam
O D&D już pisano gdzieś na forum, że jest wart swojej ceny i nic więcej. Poszukaj może Kayaby - nawet na Alledrogo są chyba po 150 - 200 za sztukę.
Jak napisąłem ci na priva mam komplet na tył z białym i zielonym paskiem, z 2.5 v6. taki sam mam w 1.9 jtd. Jest w dobrym stanie - pojedyncze odpryski, ale generalnie na całości z oryginalną powłoką. Kiedyś wymieniałem sprężyny w sedanie i przysłali mi te do kombi - nie podeszły i wylądowały w garażu. Jak teraz kupiłem nowe w salonie i postawiłem koło siebie z tymi z garażu to sobie zakląłem, ze niepotrzebnine kasę wydałem. Ale cóż jak juz kupiłem nowe to wsadziłem nowe. A te mam na sprzedaż.
pozdrawiam
ok dzięki za info a czy ktoś może mi jeszcze podpowiedzieć jak to jest z tymi amortyzatorami - czy wersja 60680817 różni się czymś od 60688989... ???
Witam
Sprawdź w EPER czy były zamieniane. jeśli 817 było zamienione przez 989 to nie będzie problemu z zamontowaniem bo nie mogli by ich wstawić jako zamiana. Do samochodów które z fabryki wyjechały na 817 w poprzednim stuleciu teraz w serwisie wstawią 989 z XXI wieku :) . Spodziewałbym się jakiejś zmiany w konstrukcji wewnętrznej lub innej charakterystyki tłumienia. W opisie w EPER w wersji 2010 możesz co najwyżej znaleźć lakoniczny opis, że zmiana ma poprawić ustawienie koła i prowadzenie samochodu - pisze tak przy większości zamienionych części zawieszenia i w tym przypadku pewnie też tak będzie. Nie bój się jeśli to oryginał pasujący do twojego VIN to auto będzie jeździć i dramatu nie będzie. Bardziej zastanawiający jest czynnik czasu bo to amortyzatory które leżą już kilka lat i z tego co widzę na zdjęciu to rozprężone (brak taśmy trzymającej tłoczysko - normalnie są przechowywane w sposób zabezpieczający przed jego wysunięciem w pozycję max górną). To może moim zdaniem mieć wpływ na żywotność. Ja górne miseczki kupiłem z nr przed zamianą i jest ok. Ale to inna para kaloszy (kawałek blachy z gumą w szczelnym worku).
jeszcze jedno co do czasu robocizny: ogłaszam konkurs. Nagrodą jest przesłany na mejla w załączniku fotosik z mojego avatara zrobiony przez mrutynę ale w większej rozdzielczości ( mam nadzieję że mrutyna się zgodzi bo mozna się zdziwić wynikiem) Pytanie: Ile czasu zajeła wymiana wahaczy przednich górnych x 2 i dolnych x2, drążków kierowniczych, końcówek drążków, łączników stabilizatorów z przodu, amortyzatorów i sprężyn z przodu z rozkręceniem i skręceniem ich górnych mocowań, tylnych wahaczy poprzecznych x 4, amortyzatorów i sprężyn z tyłu (już zmontowanych) ?
Proszę popatrzeć przez pryzmat swoich doświadczeń warsztatowych
pozdrawiam