Alfa zatankowane grubo ponad połowę baku, dziwi mnie tylko to że stało się to nagle i bez jakichkolwiek niepokojących objawów, w belli wszystko ładnie śmigało dynamiczna bardzo oszczędna i tu nagle zonk, gaśnie.
Printable View
Alfa zatankowane grubo ponad połowę baku, dziwi mnie tylko to że stało się to nagle i bez jakichkolwiek niepokojących objawów, w belli wszystko ładnie śmigało dynamiczna bardzo oszczędna i tu nagle zonk, gaśnie.
Wątpię, żeby twój problem wynikał z braku paliwa, ale może być przyczyną tego samego błędu. Moim zdaniem moja nie zapalała, bo z racji małej ilości paliwa spadało ciśnienie paliwa.
Ale to takie domysły tylko.
Domysły domysłami a dziś odkryłem chyba prawdziwą przyczynę. Alfa zapaliła i zgasła. Kontrolka wtrysku się świeci i cisza. 3/4 baku paliwa, więc teoria wzięła w łeb.
Ponieważ miałem rozbierany silnik to postanowiłem posprawdzać podłączenia czujników. Odpiąłem wszystkie wtyczki, wpiąłem z powrotem i voila! któraś wtyczka źle łączy. Muszę tylko sprawdzić kody błędów, żeby wiedzieć która to.
Podejrzewam że u mnie to też drobnostka, bo auto jeździło i nagle zaczęło gasnąć, dodam tylko że stało się tak gdy prowadziłem Belle to warsztatu na wymianę kompletu sprężyn bo miałem sportowe i pewnie od tych sprężyn jakaś wtyczka się obluzowała i nie łączy, bo autem jechało się jak wozem drabiniastym po drogach w mojej okolicy :)
Mnie też dobijają czerwone sprężyny. Chyba niedługo wylecą i w ich miejsce pojawi się seria. :)
Wracając do marchewy to doszedł nowy objaw po wyłączeniu zapłonu silnik przez chwilę jeszcze pracuje a nie było tak wcześniej, ktoś z was kiedyś tak miał?
Nic z tych rzeczy. Ja zauważyłem, że silnik dziś pracował bardziej równomiernie niż zwykle. Mocy tez jakby nieco więcej.
kolego dawid_007_04, takie objawy wiążą się z regulatorem ciśnienia paliwa znajdującym się na pompie CR. Jest on albo uszkodzony albo po prostu brudny. Poszukaj tu albo na alfaclub, jest to opisane.
Witam kolegow czy ktos mi podpowie jakie powininem kupic swiece do 2.4 JTD ?? auto jest z grudnia 1999 roku. najprawdopodobniej to bedzie przyczyna migania kontroloki swiec zarowych po odpaleniu auta.. zwlaszcza na zimnym silniku.. dobre mam podejrzenia?
www.ngkntk.pl , świece albo moduł sterowania świec. Czarne pudełko na ścianie grodziowej za silnikiem.