-
Witam, mam pytanie odnośne dwumasu, miałem drgania przy przyśpieszaniu intensywnym i slizgało mi sprzęgło, więc wyciągnąłem komplet i tarcza wiadomo starta, dwumas ma luzu po okręgu 7-8 mm, do tego ma minimalny luz na boki, jak się nim mocno potrzepie :D jest to mały luz praktyczni nie wyczuwalny. Co myślicie o tym ? Pozdrawiam
-
Wygląda, że nic mu nie jest.
-
Dodam ze ma ten luzik 7-8 mm póżniej ma opór jakieś 2cm i dostawia twardo, nie wiem czy to tak ma być czy nie? Może mi ktoś pomoc co mogło tak trząść przy gwałtownym przyśpieszaniu? Na wyższych biegach najbardziej to było czuć.
-
Kupisz nowe będzie to samo ale jak masz wątpliwości to wstaw nowe i tyle a powodów wibracji może być kilka - od dwumasy przez przeguby po opony, wtryskiwacze, poduszki silnika i uj wie co jeszcze.
-
W jakim stanie są przeguby?? Wałek sprzęgłowy prosty?? Co do dwumasy to sprawdź czy nie ma dużego luzu w płaszczyźnie przylegania obu talerzy. Łożysk nie słychać przy kręceniu?? 7-8 mm to chyba nie jest dużo ja miałem minimalnie mniejszy i było ok. Jak kręcisz dwumasem to ma się w pewnym miejscu blokować bo jest w nim ogranicznik.
-
Przeguby będę sprawdzał jutro wałek i poduszki silnika i skrzyni. A dwumas jak ten luz 7-8mm się kończy to tak pyknie delikatnie a póżniej już normalnie nic nie słychać. w płaszczyżnie przylegania luzu praktycznie nie ma wogóle.
-
Co do tego pyknięcia to nie wiem czy tak ma być. Może ktoś jeszcze coś podpowie. Sprzęgło oczywiście kupujesz komplet tak? Jaki przebieg ma alfa??
-
Sprzęgło już kupiłem komplet valeo, jeśli chodzi o odpalanie i gaszenie silnika nic sie nie działo nic nie pukało ani stukało, tak samo jeśli chodzi o jazde nic słychać nie było. alfa ma 170 tys, dwumas firmy valeo był zamontowany.