dzieki bubu, dzis pod wieczor wrzuce wyniki
Printable View
dzieki bubu, dzis pod wieczor wrzuce wyniki
Zgodnie z obietnicą pisze jak to ma byc nasadka. Na obie świece (małą i dużą) pasuje nasadka nr. 16 lub 5/8cala (taką własnie miałem). tak jak pisałem nie byłem pewien co do tej nasadki. Ale musi ona byc dosc długa, aby swieca do niej weszła cała (jest dosc długa) i przedłużka, bo swiece są głeboko schowane. Można sobie zakupic odpowiednią przedlużke do nasadki + plus klucz grzechotka, lub ja to zrobiłem w warunkach polowych tak długa nasadka, w miejsce gdzie wchodzi przedłużka wbiłem śrube M16 i zaspawałem (śruba miała ok. 180mm długosci) no i klucz 24 - też da rade i taniej wychodzi:)
kolega zaviaseq ma plusa:) ale dziwi mnie fakt dlaczego NGK w katalogu podaje nr. klucza 17 do tych świec??? czyżby wkradł sie im tam błąd? Ale 17 też wykrecisz bo próbowałem i sie udało (może przez to że była nowa i jeszcze nie wyrobiona wchodziła dosc ciasno), ale w końcu znalazłem tak jak pisałem nasadke 5/8 i sobie poradziłem:)
a wiec tak...
skasowalem blad poduszki to najwazniejsze ;)
a do rzeczy
program fiatecuscan pokazuje 0 bledow lecz nie moglem w nim znalezc tych parametrow ktore bubu mi podal
sciagnalem program alfadiag lecz tam mialem dwa czujniki tylko do wyboru wiec nie mialem jak zrobic pomiarow :/
czy da sie cos zrobic za pomoca programu fiatecuscan? cos zmierzyc aby bylo pomocne w zdiagnozowaniu problemu?
tylko AlfaDiag
prawdopodobnie masz wersje bez hasła i mniej opcji
a skad wziac wersje z haslem? :>
a wiec udalo mi sie przeprowadzic testy
testy na postoju po nagrzaniu silnika
3.1 i 3.2 to te same wartosci w krotkim odstepie
na wykresie 2 ten peak to dotknelem lekko gazu
pozatym sprawdzilem w alfadiagu performance run i wyszlo z niego 13,5 sec 0-100 a wiec chociaz wiem ze nie wymyslilem sobie tego spadku mocy :/
wynik ten zrobiony z normalnego ruszenia i 100km/h na 3 biegu ale 13,5 to i tak zdecydowanie za duzo :/
czy ktos moze pomoc? poradzic?
zauwazylem cos dziwnego na wykresie nr 4 na drugim czujniku, brak wskazania i wartosc -89497,6 nie wiem czy tak powinno byc...
- witamy w klubie.
- analiza wykresów
- air flow trochę za duże.
- kąt wyprzedzenia zapłonu ok
- throttle valve angle ok
- sonda lambda ok
- status sondy lambda - dobija do zera v.
- mieszanka ok
- engine coolant temp , żle !!! , > 98 st C.
- nie ma ticku temperatury , czyli spadku z 98 na 8x stC.
- czyli coś z układem chłodzenia: pompa wodna, termostat, chłodnica zamulona, przerdzewiała.
- Addition Factor row 1 ( TRA ) duzy ujemny, czyli problem z MAF-em.
- ale w pierwszej kolejności musi być zlikwidowany problem z chłodzeniem.
dzieki za analize
co do chlodzenia to wiem ze cos jest nie tak bo zapowietrza mi sie uklad i nie wiem jak odpowietrzyc..
czasami jest tak ze wzrasta do 100 C i musze odkrecic koreczek i wtedy tam zlatuje plyn i temp spada
termostat ostatnio wymienilem i caly plyn na nowy poniewaz sie zawiesil i nie bylo duzego obiegu i mialem temp 110+
po wymianie wrocilo do normy tylko czasami sie zapowietrza
a mysle ze temperatura nie ma zwiazku z moca silnika, moze sie myle...
nie napisalem ostatnio ze alfadiag tak jak fiatecuscan pokazuje ze nie mam zadnych bledow silnika wiec nie ma do czego sie podczepic :/
aha zapomnialem dodac ze zaczelem odczuwac ten spadek mocy mniej wiecej wtedy gdy mialem ten elastyczne element wydechu do wymiany... nie wiem czy to cos pomoze
jak znajde chwile to powalcze z tym ukladem chlodzenia zeby bylo jak byc powinno i zrobie ten wykres z tickiem temperatury
a poki co zastanawiam sie czy jest jakis sposob aby sprawdzic swiece? bo wydaje mi sie ze chyba czas bylby je wymienic i one moga byc przyczyna spadku mocy
druga sprawa to czy jest jakis sposob na sprawdzenie wariatora? poniewaz podczas odpalania na zimnym silniku przez 1-2 sec pracuje jak diesel, a czytalem ze wariator tez moze miec wplyw na moc silnika
aha i jeszcze jedna sprawa, moze warto zrobic reset parametrow adaptacyjnych? moze to pomoze z tym ujemnym TRA ? albo moze jeszcze jakies dodatkowe testy na MAF'a zrobic? ktos moze cos poradzic?
- wszystko można ale jest jeden warunek: samochód sprawny technicznie.
- czyli w twoim przypadku naprawić układ chłodzenia.
- testy MAF-a polegają na ciśnięciu pedału gazu do podłogi aż do odcięcia przez ECU.
- i tak dwa, trzy razy.
- co będzie jak masz układ chłodzenia do naprawy ?
- teraz zerowanie parametrów adaptacyjnych.
- po wykonaniu tego kroku nalezy zrobic adaptację silnika.
- adaptacja polega na uruchomieniu silnika na biegu jałowym i czekaniu na tick temperatury.
- a jego nie będzie.
- adaptacja się nie zrobi.
- sprawdzenie wariatora jest proste, w miarę
- przygotowujemy jakies kable aby podłaczyć bezpośrednio wariator do akumulatora.
- nagrzewamy silnik ( wentylator II biegu ma sie włączyc kolejne dwa razy -- i chyba się u ciebie nie włączy !! ) i teraz podajemy napięcie na wariator.
- silnik zaczyna pracę z takim dziwnym odgłosem, jakby pracował przeciązony.
- wtedy wiemy że wariator działa.
- ja zwykle wczesniej jeszcze robie czyszczenie zaworka wariatora i tych kanałów olejowych , na ile to możliwe.
- podczas testów oscyloskopem widać na wykresach zakres działania wariatora i zmianę kąta zapłonu.