Napisał
bzosinho
Witajcie .
Dawno mnie nie było ale mam problem wiec jestem.
W mojej Alfie Romeo 159 (po remoncie silnika w Sierpniu 285000 tys) przy 290000 tys zaczely sie problemy z układem chłodzenia. Silnik 1.9JTDM 8V
Objawy poniżej :
Ubytki płynu chłodniczego.Po dłuższym postoju zostaje plama plynu na parkingu.
Wąż który idzie od chłodnicy w kierunku silnika jest bardzo twardy i nabrzmiały.
Po odkręceniu korka od zbiorniczka wyrównawczego ciśnienie w układzie podnosi plyn do góry i syczy bardzo mocno.
W drodze jadac spokojnie około 70km/h nie ma problemu.W trasie i szybszej jezdzie (okolo 100/120 km/h) czasem temperatura się podnosi , zwalniam i opada do 90 stopni a czasem opada do 70 stopni.
Dodam tylko że samochód nie kopci na biało.Na korku od oleju nie ma żadnego osadu.Nie widze też "masła" na korku od zbiornika wyrównawczego.
Dzisiaj zawiozłem samochód do mechanika zeby wymienił płyn i odpowietrzył układ.Włączył samochód , nagrzał się do 90 stopni i wszystko ok (weże miekkie).
Odebrałem samochód , przejechałem 800 metrów i węże znowu zrobiły sie bardzo twarde i gdzieś wycisło płyn.
Jak wieczorem wyłączalem samochód (wczesniej przejechałem 500 metrów na wysokich obrotach , tempertura wzrosła do 100 stopni) to w zbiorniku pojawiło się "bulgotanie", płyn sie zagotował a po odkręceniu ze zbiorniczka parowało.
Wiele wskazuje ze to uszczelka pod głowicą.Jedyne co trzyma mnie przy nadziei ze to co innego to fakt ze plyn ktory ubywa jest pod samochodem.
Następny krok jaki wykonam to sprawdze obecnosc spalin w układzie.
Proszę o opinie co to może być za problem, z góry dzięki !!