180 KM to jest osiągalne z 1.8 TSa po lekkich modach bez turbiny.
Nie wiem co porównujesz cenowo. Paliwo? Części? Na jakim TSie Turbo się oparłeś wyciągając wniosek?
Pare sztuk w PL, z tego pewnie nie wiecej niż 3 jedzące sztuki a tu tylu znawców.
Printable View
180 km po lekkich modach ???
co masz na myśli mówiąc lekkie mody ?
Wszystko jest osiągalne.Kwestia chęci i pieniędzy."Lekkie" mody i trwałość silnika 20 minut.Cytat:
180 KM to jest osiągalne z 1.8 TSa po lekkich modach bez turbiny.
Nie opierałem się na żadnym.Dwie świece,zmienne fazy i zm. dł. dolotu nie czynią z tego silnika przybysza z kosmosu,fizyka i ekonomia tyczą się go dalej.Cytat:
Nie wiem co porównujesz cenowo. Paliwo? Części? Na jakim TSie Turbo się oparłeś wyciągając wniosek?
Pare sztuk w PL, z tego pewnie nie wiecej niż 3 jedzące sztuki a tu tylu znawców.
Święte słowa.
To się nazywa "wiedza internetowa", która z praktyczną ma raczej niewiele wspólnego
---------- Post dodany o godzinie 19:44 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 19:43 ----------
Bzdura.
Borys wie co pisze.
---------- Post dodany o godzinie 19:45 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 19:44 ----------
Tak jak napisałem wcześniej, wiedza internetowa czyni cuda.
Niektórych nie przekonasz. ;)
---------- Post dodany o godzinie 19:46 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 19:45 ----------
Tak, tak, tak.
Zajebiste masz pojęcie o tym co piszesz.
A mam...Cytat:
Tak, tak, tak.
Zajebiste masz pojęcie o tym co piszesz.
Witam...:)
Właściwie to nie mam nic konkretnego na myśli mysląc cyrki tyle że chyba nie opłacalne jest to nie miałem pewności więc zapytałem poskutkowało i raczej nic z tego nie zrobię na razie się rozglądam za 3.0 v6 i dobrze mi idzie bo znalazłem co nieco także z tym turbo to odpuszczam na peeeewno ale fajnie że tak poszedł do przodu ten temat znalazł interesantów(?)
pozdro dla alfaholików...
Z uturbieniem TS'a jest nieco wiekszy problem niz z uturbieniem silnika 2.0 n/a bardziej popularnych marek (honda itp), gdyz nie ma az tak duzo czeci "tuningowych" jak do innych samochodow :( Ale to nie znaczy, ze sie nie da.
Rzeczy ktore ludzie uwazaja za problemy nie stanowia zadnej przeszkoda w uturbianiu tego silnika.
4COP z wasted sparkiem to zadna nowosc i kazdy SA ems to ogarnia. Zmienne fazy rozrzadu sterowane sa selenoidem typu ON/OFF i takze SA ems to ogarnie.
Kolektor z włókna szklanego trzeba zastapic kolektorem z alfy 145/146 2.0TS i nie ma problemu ze zmiennymi fazami dolotu.
Z doswiadczenia moge tylko powiedziec, ze lepiej sie za to nie brac bez sporego zapasu gotowki :) ale nie mowie, ze nie warto.
Kute korby(H-beam) robilem na zamowienie w Singaporze za 600 usd (pauterusa- 900 usd+cło, arrow uk- 1000 funtow)
Kute tłoki wossnera, ok 1950 zł (wossner ma teraz jakas promocje, normalnie 2400)
Uszczelka glowicy spesso racing 1,8mm, 600zł
Zrobienie głowicy (700-1000zł) bez portingu
Obrobka bloku - plaszczyzna, honowanie, osiowanie podpor walu, wywazanie, usuniecie walkow balansujacych itp, ok 2000-2500 zł
Ktos musi ten silnik zlozyc do kupy, ok 2000 zł
Zrobienie wydechu z nierdzewki od poczatku do konca, ok 3000-4000 zł
Turbo 1500 - 4000 zł
Intercooler + orurowanie, ok 1000 zł
Wtryskiwacze + pompa 800 - 1400 zł
Chłodnica oleju + weze, ok 500-700 zł
Sprzegło, spiek 6 łopatkowy ze wzmocnionyhm dociskiem, od ok 1200-3500 zł
Zrobienie dobrych półosi, ok 1000zł
Szpera Quaife'a, ok 3000 zł albo odrazu mozna ozenic ten silnik ze skrzynia z fiata coupe 20V i wtedy seryjne sprzeglo da rade do okolo 400NM i mamy namiastke LSD
Jakis ems lub piggyback, od 400z do powiedzmy 2500 zł za vemsa (wbydowany kontroler sondy i egt, wiec oszczedzamy na lc-1 i wskazniku egt)
Bosch lsu4.2 ok 250 zł
Wskazniki np. cisnienie oleju, temp oleju i boost, ok 400-1500 zł
No i dobrze by bylo zrobic hamulce, mi sie udalo kupic nowe zaciski 4 tłoczkowe brembo z Jaguara S type R za 1000 zł + dorobienie adapterow do zwrotnic 500-800zł + tarcze brembo 320x32mm 500zl w fiacie + dystanse 20mm zeby orginalna felga 17" mogla wejsc, ok 200zł + przewody w oplocie, ok 300zł
no i trzeba pamietac o wszystkich czesciach, ktore bedzie trzeba wymienic jak sie wyciagnie silnik(korozja robi swoje) i o wszystkich innych pierdołach ktorych zapomnialem wymienic :) a jest tego sporo
o zawieszeniu i ogolnej kondycji samochodu nie bede wspominac :)
oczywiscie ceny ktore podalem moga sie roznic w zaleznosci od tego co sie kupi (firma, nowe czy uzywane itp).
Na takim setupie z turbo TD05H-18G(turbo ma potencjal na ok 400KM) i wtryskach 460cc bede chcial uzyskac ok 330-350KM,
strojenie na wiosne :)
Ogolnie polecam takie zabawy tylko fanom markii albo "bogatym", w innym wypadku lepiej kupic honde albo jakis inny dupowoz.
pozdrawiam
życze powodzenia :) wiem co to znaczy