-
Tak jak kolega napisał webasto chodzi jeszcze około 1 min i czuć wtedy spaliny ale nie kopci. U mnie kopci jak zapale zimny silnik i przejadę około 300 m i wyłącze silnik wówczas zakopci białym dymem, ale nie zawsze. myslę że jeszcze nie jest dobrze rozgrzane i dopalając resztki paliwa kopci.
-
no to tym bardziej powinno mieć pompę... bo przecież przegrzeje wodę w samym webasto...
-
nie musi mieć pompy, bo po zgaszeniu auta odcinany jest dopływ paliwa do webasta i dopalają się resztki ropy, po czym załącza się wentylator schładzający webasto.
-
wentylator schładzający webasto ? webasto jest wodne i to woda może go jedynie schłodzić ;/
-
piter ty masz wogóle u siebie webasto ?
W webaście jest wbudowana dmuchawa, która po zakończeniu pracy załącza się na pełną moc i schładza komorę spalania i jednocześnie płaszcz wodny a tym samym płyn.:
http://allegro.pl/dmuchawa-wiatrak-w...379689774.html
Płyn nie musi się schłodzić do temperatury 50 stopnie a jedynie ok 90-100. Resztę załatwi samoczynna cyrkulacja i wymiana ciepła z otoczeniem.
-
nawet zdażyło mi się montować jedno ;] ten wentylator to przypadkiem nie od podawania powietrza do komory spalania ? chyba tak...
http://www.jacu.republika.pl/mu/wg.gif tu jest dość fajna animacja... może faktycznie ten wentylator przewiewa komorę i przy okazji... podkreślam, przy okazji schładza komorę, która i tak ma kontakt z wodą...
-
Oczywiście że ten wentylator jest od podawania powietrza do komory spalania. Tyle że podczas normalnej pracy webasta praktycznie go nie słychać, natomiast po zakończeniu słychać że jedzie na pełnych obrotach.
-
ale to raczej żeby resztki paliwa się tam wypaliły i przewiało komorę żeby się nic tam nie skropliło... może też studzi ale wymiana ciepła powinna być raczej w 2gą stronę ;)
-
Po zgaszeniu samochodu praca webasta wygląda następująco:
1. Odcięcie dopływu paliwa
2. Praca webasta na dopalenie resztek paliwa. W tej fazie czasami poleci troszkę białawego dymu i słychać charakterystyczny pisk. Trwa to ok 1-2 minut.
3. ok. 10 sekund przerwy.
4. Załączenie wentylatora webasta na pełną moc przez ok. 1-3 minut.
5. Całkowite wyłączenie webasta.
Więc wydaje mi się, że etap dopalania resztek paliwa zamyka się na etapie 3.
Nie opisuję tego na podstawie opisu z internetu a doświadczenia nabytego przez dwa lata eksploatacji w aucie i tego co mam podpięte do webasta.
-
no dobra nie będę się kłucić... ale wydaje mi się że jeżeli chodziłoby o wystudzenie to te 1-2 min po wypaleniu już by wystarczyło...
ja miałem styczność tylko z jednym współcześnie produkowanym webasto podłączenie wręcz banalne... woda (wejście-wyjście)... paliwo (rurka+el. pompka)... wydech... zasilanie i wyzwalanie poprzez podanie 12V... od cała automatyka praca tamtego kończyła się chyba na pkt. 3cim.