-
Osłona silnika
Powoli nadchodzi zima, a wraz z nią woda, śnieg, sól i inne dziadostwa w postaci brył lodu i kolein, które nie są zbyt miłosierne dla miski olejowej. Tak się składa, że nie posiadam osłony i czas pomyśleć o zakupie takowej. Na Allegro można znaleźć kilka ofert osłon z tworzywa, w których jakość i dokładność wymiarową śmiem wątpić, co znalazło potwierdzenie wśród użytkowników. Na forum znalazłem dwie osoby robiące porządne osłony z grubej blachy lub aluminium, ale tylko do 156 i 147. Widziałem, że zainteresowanie do naszych 166 jest, więc tu pojawia się moje pytanie, czy posiada ktoś park maszynowy lub ma dojście do takiego i jest w stanie zorganizować osłony dla zainteresowanych? Dobrze by było, gdybyśmy mieli możliwość wyboru między porządną osłoną, która ochroni komorę silnika nie tylko przed wodą i pyłem, ale także ochroni miskę przed bezpośrednim spotkaniem z twardą przeszkodą, a osłona z tworzywa. Pozostaje jeszcze zakupienie osłony z Allegro i "obicie" jej cienką blachą, albo dopasowanie takiej blachy w miejsce oryginalnej osłony i zabawa szlifierką. Jednak te opcją są mało eleganckie ;).
-
-
-
mam takową osłonę z tworzywa już od ponad roku, powiem/napiszę szczerze że nic się z nią nie dzieje, fakt tak jak wspomniano nie pasowała ona idealnie tzn. otwory były lekko przesunięte ale poszerzyłem je śrubokrętem i do dziś trzyma.
-
1,5 roku już śmigam na tej za 100zł z allegro. Nie leży idealnie ale się trzyma.
-
Nikt nie chciał zrobić osłony pod 166, ale pojawiła się szansa :). Kolega w tym temacie zabiera się za robienie osłon:
http://www.forum.alfaholicy.org/foru...produkcja.html
Potrzebny jest ktoś z okolic Zamościa, kilku chętnych i może się uda.
-
Tylko podejrzewam, że do 166 osłony do TS i JTD mogą być inne niż te to V6.
-
Przydałoby się porównać, bo różnica między ON a Pb jest patrząc na aukcje. Jeśli chodzi o 2.0 TS i V6 to wynika z opisów, że są takie same. Niestety nie mam w ogóle osłony, więc nie mam nawet czemu zrobić zdjęcia :).
-
tez mam tą z allegro i jakosc wykonania tragiczna ale troche sie ją opalarką dopasuje, otwory ponawierca i spełnia swoją funkcje... plus dla niej ze nie jest tak krucha jak oryginał a nawet jak pęknie tworzywo pozwala na ponowne spawanie..