-
Żeby odczytać błędy poduch to musisz przepiąć pin na interfejsie i podłączyć się do poduch, czyli któregoś modelu z zakładki AIRBAGS właśnie. Z tego co kojarzę to w FES'ie powinna być opcja autoscan wykrywająca dostępne sterowniki. A jak w twojej nie ma to próbujesz po kolei aż nie wypluje komunikatu o nieprawidłowym kodzie ISO.
-
Ok :)
Dzięki bardzo!
Tak - wyświetlał mi się błąd ISO - i nie wiedziałem o co chodzi, ale to tak po prostu ma byc?
Sprawdzanie/kasowanie błędów poduszek jest bezpieczne? :D Nie wybuchnie mi w twarz poducha? Wolę zapytać bo ostatnio przytrafiają mi się rzeczy niemożliwe :D
-
Błąd ISO wyświetla jak masz wybrany nie tą wersję AIRBAG. Przy prawidłowym nie będzie tego komunikatu. Gmeranie przy poduchach jest teoretycznie bezpieczne, jednak ze względu na jakość używanych interfejsów nikt Ci nie dam gwarancji.
-
Czy instalował ktoś kabel na windows 10? Niby viaken ma sterowniki i mówią że wszystko jest jak na innych windowsach ale mi w menadżerze urzadzen kabel pokazuje tylko w innych urządzeniach i nie mam pozycji porty com i lpt :/
-
Ja mam na Win10 KKL'a i ELM'a i normalnie widać porty COM.
-
No a u mnie wlasnie nie :)
-
Bo Ci się sterowniki nie zainstalowały ;)
-
Pozwolę sobie odkopać ;)
Do Win10 te same sterowniki się instaluje, czyli te: viaken.pl/bender.php?id=161
Nie mam napędu optycznego od 15 lat, tak że nie wiem czy może z płyty się zainstalują automatycznie,
ale starczy otworzyć Manager Urządzeń, w liście pojawi się urządzenie z wykrzyknikiem, i klikać na nie i wybierać opcje install/update driver,
wybrać opcje "mam sterownik" i skierować na folder w którym odpakowaliśmy ten .rar z sterownikami.
Być może trzeba będzie tak dwa razy, bo raz pierwszy USB serial converter, a drugi raz kabel/port.
Jeżeli kabel zainstaluje się na innym porcie niż COM1, to trzeba ręcznie zmienić na COM1 (ustawienia>zaawansowane>porty czy jakoś tak)
Potem podpinamy kabelek w OBD2 (zaświeci się czerwony led na kablu) odpalamy aplikacje (u mnie Mulit Ecu Scan)
stacyjkę włączamy, i w aplikacji klikamy na connect (po wybraniu odpowiedniego modułu, oraz pozycji przełącznika na kablu. Btw, sterownik skrzyni Selespeed jest na pozycji ECU)
Pozdrawiam
Igor.
-
Nie musi być na COM1.
Po drugie zazwyczaj trzeba wyłączyć wymuszanie sterowników podpisanych cyfrowo, bo może nie zainstalować sterownika.
Wysłane z mojego Moto G (5S) Plus przy użyciu Tapatalka