-
podłącz FES i zczytaj do pliku paramtery (ciśnienie doładowania, przepływka, ciśnienie paliwa itp. w funkcji obrotów podczas jazdy, temp. silnika, temp. powietrza). Na pewno znajdziemy jakąś anomalię. Chyba że masz zbiornik lub przewody nieszczelne - nie ma plamy pod autem?
-
Dzięki Koledzy. Zatankuje auto do pełna. Podłącze Ecuscana i nagram kilka parametrów do interpretacji. Pozdrawiam i dzięki wszystkim.
-
Kolego moze cie zle zrozumialem ale robisz 2 razy trase po 1,5 km dziennie,to daje 3km dziennie czyli 20 dni roboczych = 60km czyli aby przejechac 100km musi minac ponad 1,5 miesiaca .Czyli wydajesz na paliwo okolo 60 PLN,no prosze,ja chcialbym taki ekonomiczny samochod,
-
Wtrące jeszcze taki wątek odnośnie spalania, choć nie wiem czy tak faktycznie jest.
Rejestrując autko w Wydziale Komunikacji, trafiłem na gościa który widząc że pojawiła się AR uśmiechnął się i sprawa formalności przeszła na drugi plan. W trakcie pieprzenia się z papierami wymieniliśmy dość dużo informacji dotyczących marki Alfa Romeo, okazało się że sam jeździł kilkoma modelami min. JTD.
Ogólnie bardzo sprawnie i miło załatwiliśmy sprawę rejestracji , dał mi wtedy tylko jedną radę:
"Jak pan chce żeby nie paliła więcej niż 7/100km to niestety przynajmniej raz na miesiąc musi dostać w dupę, osobiście proponuję S1 Bielsko-Cieszyn-Bielsko i z prędkością ok 140-150."
Teraz mi się to przypomniało, i chyba faktycznie coś w tym musi być.
Nie będę pisał że czasem jadę szybciej niż wolno (bo to niezgodne z prawem), ale wypadło mi to z głowy, bo zdarza się (...) że poruszam się Autobahn'em :) :) :)
-
A może problem leży w uszkodzonych wtryskiwaczach?? może po prostu leja??
-
Moim skromnym zdaniem, JTD-ki nie nadają się do miasta.
Ten silnik potrzebuje robić "dużo, szybko, mocno" żeby być wydajnym.
Mogę się mylić, ale w końcu to tylko moje zdanie. ;)
-
Jak tylko dostanę nową przepławkę z gwarancji ( mam nadzieje ze pod koniec przyszłego tygodnia) to podłącze się kompem ( kabel jest ale jeszcze go nie używałem ). Co do jeżdżenia raz w miesiącu powyżej dopuszczalnej prędkości to u mnie nie ma problemu ile razy wyjeżdżam za Wrocław (raz w tygodniu minimum) to daje szanse mojej alfie pokazać na cą ja stać ( oczywiście w granicach rozsądku), poprzedni właściciel miał około 25 lat więc pewnie też jej nie zamulił. > Ale i tak pali 10 L<
A co wtryskiwaczy to sie nie znam, ale nie powinna palić się jakaś kontrolka. Jeśli nie to jak je sprawdzić ??
-
No to kolego sprawdzaj, sprawdzaj, bo napewno coś jest nie tak.
Średnio średnie, najśredniejsze spalanie dla 1,9 jtd to okolice 7 litrów na 100 km. Napewno nie 10.
Szkoda że nie mogę pomóc w kwestiach bardziej technicznych, ale po prostu się nie znam, a ten problem w 156-ce jeszcze mnie nie dotknął.
-
Moje spalanie to 6,5 dzis obliczone,powiem ze bylem mile zaskoczony,trasa po 15 km i dwie po 130km,dodam ze predkosci dochodzily do 150km/h,czyli mysle ze wynik jak najbardziej ok
-
Jeden kolega napisał że mam ekonomiczne auto bo wydaję 60/miesiąc na paliwo. Spróbuj znaleźć dobrą Alfę. Najpierw miała być benzynka - tyle że po oglądnięciu kilku aut odpuściłem ponieważ benzyna = szybkość i większość była po awaryjnym lądowniu w kartofliskach. Szukałem 2 miesiące i dupa. W pewnym momecie zacząłem rozglądać się za innymi markami żeby poszerzyć krąg poszukiwań ponieważ ciśnienie na auto było wyjątkowe. Aż tu nagle pojawiła się bella z Wałbrzycha i cyk - jest - i jest Diesel. Małżonka zasuwa do roboty i tyle. Nie ma daleko - ale maluchy nie marzną rano i to jest dla nas najważniejsze. Wiedziałem że będzie tyle robić. Ja mam auto służbowe i alfina więcej km nie zrobi. Dzisiaj zalałem do pełna - pewnie 2 m-ce pojeździ ;-) ale wreszcie zobaczę ile pali w takich warunkach. Dajcie wiarę - pisałem już - mój firmowy Peugeot 308 w takich warunkach pali około 7-8l/100. Po wyzerowaniu licznika i przejechaniu na zimnym silniku tego samego odcinka. Fabryczny komputer zawyża jedynie o 0,3l/100. Auto sprawdzone - przejechałem nim 60 000 km. Moim zadanie coś z Alfą jest nie tak i tyle. Ale to nic. Moja starsza córka (4lata) mówi że to jest księżniczka i ciągle pyta kiedy wywalimy tego starego Peugeota (rocznik 2008) ;-) Uwielbia jeździć 156-tką. Chyba wie co dobre. Pozdrawiam.