Przecież kolega też ma 3.2 :D
Printable View
Ma info, po lewej - 3.2 Q4. ;p
Tak, chyba taki był cel. :P
Z innej beczki - mi ok 6,5 - 7 w mieszanym, woźnice Audi A6 TDi mówią, mi że to dużo, bo ich piękne niemieckie auto pali 5,5. @.@
Dobra Panowie.... dziś zrobiłem ecotest mojej belli.
Start zimny silnik centrum Częstochowy - koniec pod uniwersytetem w Katowicach.
Średnia prędkość 79km/h, dystans 79km, czas 1 godzina. Średnie spalania 4,8l/100km !!
Koła 205/55/R16
Prędkości nie więcej niż 120km/h. Bardzo delikatne obchodzenie się z gazem, większość na 6tym biegu. Mimo to nie byłem zawalidrogą. Trasa na taki test była idealna, korków brak, światła raptem kilka razy mnie złapało czerwone. Temperatura powietrza 12,5stopnia. Światła włączone, radio włączone, oraz CB. Jechałem sam. Ważę 82kg przy 177cm wzrostu. Paliwo zwykły diesel z Orlenu.
Po 15 minutach stania odpaliłem silnik i powrót. Styl taki sam. Spalanie 4,7l/100km. Dosiadła się jedna, filigranowa niewiasta :)
Myślę, że jadąc mega emerycko - tak z 80km/h na 5tym biegu można byłoby jeszcze niżej zejść.
A niewiasta to pchała ? - bo w przeciwnym razie to chyba z Kasprowego kolega pomykał na luzie :-)
heheh :)
Na luzie nie jeździłem w ogóle. Tzn nie było takiej sytuacji, że z górki luz i auto się toczy samo ( jak kierowcy PKS ;-).
u mnie to wszystko wygląda tak:
Miasto (Szczecin):
Zima - 11-12 l
W normalne temperatury przeważnie 8-9 l ale jezdzę raczej spokojnie
Trasa:
Jak na max po polskich drogach czyli 170-220 to tak 9,4 l
przy 90 kmh około 5,2
Rekordowo nisko to chyba 3,7 z 40 km jazdy 70-75 za tirem :D ale chciałem zobaczyc ile sie da najmniej zejść :P zresztą mam filmik który zaraz zapodam ile pali przy jakich predkosciach:)
---------- Post added at 12:13 ---------- Previous post was at 11:55 ----------
http://www.youtube.com/watch?v=47T79Pt_yjY
Spalania przy różnych predkosciach. Pozdrawiam (zaraz filmik powinien być do odtworzenia)
Kolego tdi86 - mam nadzieję, że nie katujesz się tak spalaniem tylko cieszysz z jazdy alfa .. :)
Z tym spalaniem to rzecz trudna do porównania, bo jak wiadomo wszystko zależy od trasy, sprzętu i warunków.
Optymalnie oczywiscie najlepiej sprawdzać na prostej autostradzie/ekspresówce, na płaskich odcinkach.
i tak np ostatnio na A4, spalanie u mnie, 3 osoby, bagaże, 225/50/17:
150 km/h na 6 biegu na tempomacie pokazywało 6,7 L
(140km/h tylko z kierowca bez bagaży czyli jakieś 150 kg mniej np na zakopiance na prostym odcinku to nieco powyzej 6 L. )
średnia z ostatniego przejazdu Kraków Wrocław,3 osoby w miare płynnie, 6-ty bieg , prędkość przejazdowa - tempomat ustawiony ok. 150, km/h a średnia prędkość z całej trasy na kompie ok. 120 km/h łącznie z kilkoma zatrzymaniami, kilka chwilowych mocniejszych depnięć do ok 200-220 km/h, w tym mocne zdziwienie Panów w nowym Mercu jak zaczął zostawać tak od 220 km/h ( mina w lusterku - bezcenna :) ..) - średnia na kompie wyszła 6,9 L- a propos doszedłem do 230km/h, choć bylo lekko pod górkę , ale musiałem wyhamowywać niestety, a czulem jeszcze wyraźny zapas pod butem. Cóż następnym razem sprawdzę V max bo od roku użytkowania jeszcze tego nie zrobilem :P
jestem ciekaw bardzo czy poleci te 240-250 na prostej bez zbędnego obciążenia :confused: ...
autko chipowane.
tak na marginesie- bieg 6-ty - przy ok 120km/h spalanie ok 5 L
przy ok. 200 km/h spalanie ok 9,5 L - 10 L
nie no jezdze sobie różnie :) nie katuje sie tak.
Dla ciekawostki powiem ze spalanie przy Vmax ile cisne czyli te 210-220 to 15,2 :P :D