No i porównajcie to ze 159... Niestety, fatal error. I niekoniecznie dlatego, że to gorsze auto. Moim zdaniem cały marketing Alfy można o kant tyłka...
PS. Ta statystyka BMW 3 też obejmuje kombiaki?
Nie chce mi się szukać danych technicznych BMW, ale czy na pewno Alfa (patrząc na cały okres produkcji) mogła rywalizować z trójką? Ja się zraziłem od razu po tym jak usłyszałem, że silniki są z GM, a co dopiero, że cała płyta jest od Insingi. Dlatego bym nawet Alfy do BMW nie porównywał, prędzej do Opla, Forda, Skody, Volkswagena i marek francuskich.
Szczerze mówiąc - ze względu na napęd i gamę silników średnio, ale patrząc na docelowe pozycjonowanie marki (a powiedzmy sobie szczerze, ilu kupujących BMW nowe w salonie kupuje je ze względu na napęd albo silnik, najpopularniejszym modelem było w zeszłym roku chyba 520d) powinny być blisko.
NA pewno zwłaszcza w Polsce marketing wygląda kiepsko, a właściwie w ogóle nie wygląda, i pewnie ma jakieś przełożenie na wyniki sprzedaży...
No i niestety opinie o Alfach też robią u nas swoje. Sam się długo zastanawiałem czy pod tym względem dobrze robię wybierając Alfę...
Tak, to dotyczy całej serii 3.
---------- Post dodany o godzinie 12:37 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 12:26 ----------
To jest też chyba główny problem Alfy - nie bardzo może się zdecydować z kim ma rywalizować, i sami potencjalni klienci też tego za bardzo nie wiedzą...
Na pewno jeśli chodzi przede wszystkim o osiągi, to Alfa nie tylko jest daleko za BMW, ale i Volkswagenem, Fordem i Renault...
A w klasie premium - do której Alfa podobno aspiruje - jednak osiągi są istotne...
No nie żartuj sobie Radziu... w Polsce, kraju zapatrzonym w motoryzację niemiecką, kraju gdzie niemieckie auto śni sie po nocach, alfa miałaby sprzedawać więcej niz BMW??? No prooooosze... Według mnie to i tak dobry wynik, 300 do 750.
---------- Post dodany o godzinie 17:29 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 17:27 ----------
Niemal w kazdym wpisie Tuti, musisz cos wsadzić na temat Opla, niepochlebnego oczywiscie. Zdejmij te subiektywne okulary niechęci do danej marki, jesli juz bierzesz udział w porządnej, kulturalnej dyskusji z takimi tuzami, jak Radziu, Pafka i ja.
No widzisz, a wystarczyło się pochwalić czymś takim:
http://www.youtube.com/watch?v=zON4bWsl2Ek
Tyle, że w FAP nikt na to nie wpadł...
A cenowo to jest to poziom b-mki serii 1 nie 3. A obecnie z promocjami nawet mniej (co sprzedaży niewątpliwie pomogło) więc przytaczając argument cenowy (że to drogie auto) porównywac do sprzedaży 3-ki to nadużycie. BTW o ile cennik który widzę nie kłamie julka QV i 159 distinctive z tym samym silnikiem kosztują niemal tyle samo 98487/98515 zł.
O ile mnie pamięć nie myli ktoś kto pracował w salonie pisał o tym że montaz 159 jednak w porównaniu z julką kiepskawy (ja nie wiem nie porównywałem żeby nie było). Jeśli tak jest to to jest jednak inny target niz BMW -tam jednak pewnych rzeczy sie nie toleruje nawet kosztem kilkunastu tysięcy. Ciekawe jak to się skończy pod względem jakości dla modeli tam składanych jak południowcy będą musieli zasuwać w imie planu podniesienia wydajności. Jak powoli im nie do końca wychodzi to jak będzie na szybko?
Jeśli chodzi o wykończenie wnętrza i materiały, to 159 jest daleko w przodzie przed Giuliettą, niestety...
No widzisz, Metan, jakie masz nieprecyzyjne informacje... Radziu ci wytłumaczył: montaż 159 jest LEPSZY od Julki.
Twoja obrona Mumina była nieprzemyślaną szarżą...
A w temacie to... BMW to BMW, AR to AR. Inne auta, inny klient, czasem skrajnie inny. Obie marki wymykają się porównaniom z otoczeniem, prawda?
Zajmują pozycje szczególne. To nie zadne skody, czy inne kie albo ople nawet.
Stereotyp: BMW: auto dla dresa, dla mafii, ciemne interesy. Ale świetnie zrobione i wykończone.
AR: auto do kochania, kupuje sie emocjonalnie. Ale źle wykonczone, awaryjne, drogie w utrzymaniu.
Dziś juz oba stereotypy można miedzy bajki włożyć.
tezz pozwole sobie potwierdzicc ze 159 jest lepiej zlozona niz Julka, ale w srodku jakas taka strasznie ciezka optycznie, wzgledem 156 to jakos tak boli, zajezdza jakims Audi...
---------- Post dodany o godzinie 20:31 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 20:29 ----------
ps jak wygladaje dane dla Lancii?