No właśnie. Jestem tego samego zdania i wolę te krótkie buuuu niż ewentualne klopoty. Choć serwis namawiał do wymiany ...
Printable View
Dzis trochę więcej pojeździłem Alfą i wszystko ok. nigdy bym nie przypuszczał że takie objawy mogą być od głupiego zbiorniczka. Dwóch mechaników twierdziło że pompa a jednak nie !!!
W końcu HARMONIA zapanowała w mojej Alfie :D
pozdrawiam i THX za pomoc wszystkim
Kolejny przykład na to jak to forum jest pomocne :))
Witam wszystkich dolaczajac sie do tematu zakupilem sobie ostatnie 159 1,9 jtd i jest problem po odpaleniu samochodu pompa wspomagania wyje, gdy skrecam kolami w prawo i lewe to jeszcze bardziej wyje po dodaniu gazu robi sie cisza i slychac tylko silnik , a i jeszcze jedna sprawa w zbiorniczku przelewa sie plyn nie jest to zadne bulgotanie tylko takie przelewanie sie , niemam pojeci rowniez kiedy byl wymieniany plyn prosze wszystkich o jakies porady
Przecież ten cały wątek jest jedną wielką i wyczerpującą poradą na ten temat!
Wymień zbiorniczek, zalej płynem GI/E (czerwonym) i ciesz się ciszą!
Hej jeszcze jedno male pytanko mam juz nowy zbirniczke i plyn i jak teraz spuscic plyn z wspomagania bo slyszalem ze poprostu odpiac wezyki z zbiorniczka odpalic samochod i pokerecik kierwonica w prawo i lewo czy ten sposob jest ok pozdrawiam
Jeżeli zalewasz tym samym płynem, to nie ma potrzeby płukania układu, zatem robisz w skrócie tak:
1. Używasz ssaka do wyssania starego płynu ze zbiornika.
2. Później kręcisz fajerką w prawo i w lewo (do oporu) dzięki czemu płyn będzie wywalany z układu do zbiorniczka (a przy zbiorniku ktoś dalej "ssakuje"). Bez odpalania auta - tylko zapłon, żeby blokada kierownicy "puściła".
3. Po wyssaniu płynu wykręcasz stary zbiorniczek i przykręcasz nowy.
4. Zalewasz nowym płynem.
5. Kręcisz fajerką w prawo i w lewo i uzupełniasz poziom.
Do układu wchodzi ok. 1,3-1,4 litra oleju. Jednak 1 litr powinien Ci wystarczyć do wymiany, bo ssakiem ciężko będzie wyciągnąć wszystko z układu.
Mówimy oczywiście o sytuacji, w której zalewasz układ tym samym płynem.
A najlepiej oddaj to do jakiejś stacji szybkiej obsługi - zrobią to w 5-10 minut i po problemie.
Panowie - pracuje w serwisie boscha - spec. sie w audi/vw, bmw, mercedes..
Alfy mamy rowniez - ale to nie jest nasz konik..
jednakze wspomaganie to wspomaganie..
w aucie zony - 159 SW 1.9 150KM - pompa zaczela wyc niemilosiernie.. ale jak! radio srednio pomagalo..
objaw typowy na zatarcie pompy - wszyscy - JEDNOGLOSNIE - stwierdzili - koniec pompy..
plyn w zbiorniczku szalal na maksa - byl wzburzony i bulgotal
przeczytalem w tym poscie info serwisowe co do wymiany zbiorcznika i zalania plynem zielonym
z wielkim powatpiewaniem kupilem nowy zbiorczek - cena ok 120zl brutto
nastawiony bylem na nowy zbiorniczek i nowa pompe.. co sie okazalo..
wymiana zbiorniczka + staranne plukanie obwodu (u nas robimy dwa razy przez specjalny filterek) + nowy plyn (tutaj znow uwaga - zalalem normalnym ATF 320 febi - bo to odpowiednik tuteli czerwonej)
i.....
nastala cisza.. nie ma zadnych drgan.. po prostu nie do uwierzenia.. :)
dziekuje wszystkim za pomoc - za 200zł mam nowe wspomaganie ;)
Mam pytanie: czy zjawisko takie, jak delikatne tarcie gumy o gumę wyczuwalne na kierownicy podczas kręcenia może być objawem problemów ze zbiorniczkiem, czy to coś innego ? Pompa mi nie buczy.
Generalnie, jeżeli występuje takie "gumowanie" to w pierwszej kolejności trzeba przyjrzeć się maglownicy.