Napisał
pafka
Z silnikiem TBi jest najlżejsza, ale prawdopodobnie dużo cięższa niż podaje to producent
Ile waży 159 sedan TBi to nie wiem, ale jeżeli to jest rzeczywiście dla Ciebie ważne, to najlepiej przed zakupem podjedź na stację diagnostyczną, i po prostu zważ to auto.
Dla mnie waga nie jest istotna, nawet za duża, w kwestiach bezpieczeństwa jest plusem, ale z ciekawości zważyłem swoją Brerę TBi, i chociaż spodziewałem się jakiejś różnicy w porównaniu z tym co podaje producent, to bylem w szoku jak poznałem rzeczywistą wagę. Zamiast 1430 kg wyszło... 1700 kg! Z dodatkowego wyposażenia w aucie było tylko koło zapasowe - oczywiście bagażnik podczas ważenia był pusty, nie było dodatkowego obciążenia.
Ciekawy jestem, czy w 159 też jest aż tak duża różnica, bo, że jest, to nie mam wątpliwości...
Rzeczywiście nie wiadomo - jak to z nowymi konstrukcjami. Zaraz miną dwa lata, jak TBi wszedł do sprzedaży, i póki co nie słyszałem niczego złego na ten temat, a w przypadku TFSI już po takim czasie wyszły problemy. Inna sprawa, że w sumie aut z silnikami TBi sprzedaje się stosunkowo niewiele.
Skoro jednak Alfa wprowadza ten silnik do kolejnych modeli, to można mieć nadzieję, że to rzeczywiście jest udana konstrukcja.