-
Co do regeneracji turbiny kilka tematów wyzej jest swieza dyskusja. Ja zanim kupiłem AR jezdzilem np saabem 1.9 tid, tak niby była turbina nowa, a dopiero od 3500 cos zaczynało auto jechać. To może być problem z turbo, jedz na hamownie i niech go shamują, jeśli turbo będzie slabe to będzie to widac na wykresie
//Edit:
Być może sprawdzić szczelność dolotu? Ale to wtedy w całym zakresie obrotów by chyba była zamula plus by dymiła. Ewentualnie jak masz kabel to być może w mes albo fes jest jakas opcja logowania i podgladniecia parametrow na żywo - interesowaloby Cie jakie jest potrzebne cisnienie w chwili obecnej a jakie jest realne (czyli boost pressure i desired boost presure), roznica nie powinna być duza jeśli wszystko jest ok
-
Ile pompuje na wskaźniku, jest około 1.55 bar? Jak wciśniesz gaz na 4, 5, 6 biegu to wskazówka turbo ile pokazuje, stoi czy opada?
-
-
1 załącznik(i)
Właśnie straciłem chyba już cierpliwość do tego samochodu, polatałem jeszcze chwilkę po dodaniu filmiku z posta wyżej i przy jeździe 140km/h pedał gazu przycisnąłem do podłogi i wyskoczył błąd p0237
Dodam jeszcze link do loga z programu MotorData OBD.
drive.google.com/folderview?id=1sUCWrBPEDHVOD6LOl6LeQgvB-KMTDG-3
Jakieś pomysły?
- - - Updated - - -
I jeszcze jeden film jak turbo się zachowuje przy osiągnięciu 140km/h, a następnie wciśnięcie gazu na maxa w podłogę (oczywiście tak się zachowywał przed błędem) :
youtu.be/6EUDIPmvmYM
- - - Updated - - -
Dodam jeszcze link do loga z programu MotorData OBD.
drive.google.com/folderview?id=1sUCWrBPEDHVOD6LOl6LeQgvB-KMTDG-3
-
Panowie, czy to może być uszkodzony przepływomierz? Jak powinien zachowywać się samochód po odpięciu wtyczki z przepływomierza? Postanowiłem go odpiąć i.......nic zero różnicy, czy przy odpalaniu, ruszaniu, jeździe 50km/h czy przy jeździe 180km/h (tylko przy 180 wyskoczył znowu błąd).
-
Nie wiem jak w dieslu, ale w benzynie jak odepniesz przeplywke do samochod sie na chwile zadlawia, obroty spadaja do jakochs pewnie 400-500. Sprawdz na odpalonym aucie normalnie na wolnych obrotach. Jak nie będzie żadnej reakcji, to być może to być to.
Ja w v40 jak sie wymienialem kilka rzeczy i tam czyscilem i jak zapomnialem podpiąć przeplywke to od razu mialem checka.
-
Cytat:
Napisał
MateuszRomeo159
youtu.be/0dehheY7NN0
Pierwsza rzecz to sprawdzenie szczelności dolotu bo ewidentnie spada ćiśnienie doładowania. P0237 to już efekt źle zregenerowanego turbo.
https://youtu.be/QYziV6PdlR0 tu zobacz jak samemu tanio sprawdzić szczelność.
-
Dzięki, dzisiaj lece do castoramy i rowerowego i jutro sprawdzę szczelność, w końcu coś mogę zrobić przy mojej alfinie za kilka złotych :) bo sprawdzałem koszt przepływomierza to znowu kosmos jeśli chodzi o cenę, a zamienników nie polecają.
-
Używki masz za 70-100 zl. Rzeczywiście duży koszt :) jesteś w trakcie rozgryzania co może być nie tak, głupota byłoby kupowac nowy jak nie wiesz, czy to jest na 100% to. A co do szczelności dolotu, dalej uwazam, ze przy nieszczelności by cały czas samochod kopcil.
-
Co do przepływki polecam kupić środek do czyszczenia przepływomierzy. 11zł warto spróbować, niż ładować na pałę w używki które mogą być w jeszcze gorszym stanie ;P Ja osobiście poczułem 'dużą' różnice :)