No ja też mam problem z tylnim spryskiwaczem, czyli mówicie że wystarczy odkręcić tą plastikową obudowę klapy i gdy to zrobię to będę już miał łatwy dostęp do wężyka oraz dyszy ?.
Printable View
No ja też mam problem z tylnim spryskiwaczem, czyli mówicie że wystarczy odkręcić tą plastikową obudowę klapy i gdy to zrobię to będę już miał łatwy dostęp do wężyka oraz dyszy ?.
Tak. :) Przy okazji wyczyść oś wycieraczki (pod plastikową tuleją może być rdza).
Ale rób to jak będzie cieplej czy w garażu, ew. podgrzej opalarką bo jest zimno i łątwo połamać plastiki.
Hej ja mam lekko inny problem a raczej 3 raz nie chce zniszczyć osłony więc po odkręceniu 4 wkrętów dałem spokój(może ktoś mi powie ile siły żeby tego nie połamać?). dwa mam alfę 147 2002 pod wycieraczką jest ten podeści platik/guma nie wiem co dokładnie,w tym są osadzone dyszę (pomijam że mi to z faktu złego montażu porysowało szybę) ma to z boku druki otwór po wsadzaniu tam płaskiego śrubokręta odkryłem że służy to do ustawiania pozycji dyszy można też dzięki temu obrócić duszę o 180 stopni i wyczyścić od tyłu, lecz moją bolączką jest to że mimo że to zrobiłem nadal nie tryska na szybę lecz leje się do środka bagażnika i na zewnątrz po klapie (do środka więcej). co to może być ? proszę o pomoc
PS A i czy to ok że ten podeści z mocowaniami dysz kręci się razem z wycieraczką ??
A co jesli nie dziala wycieraczka zadnego brzeku, spryskiwacz tez nie dziala, z przodu wszystko ok..
Niezrozumiale napisałeś, trzeba się mocno domyślać o co chodzi w tym.
Plastik wewnętrzny tylnej klapy jest na czterech wkrętach i kilku kołkach. Odkręcasz wkręty i wyszarpujesz plastik (najlepiej w ciepłym garażu by nie połamać). Pod nim masz silniczek i rurkę od spryskiwacza. Pewnie rurka się obluzowała. W ogóle zdejmij wycieraczkę i wyjmij silniczek, rozbierz, przeczyść, posmaruj i skłądaj. roboty na dwie godziny. Osłona spryskiwacza nie może się kręcić z wycieraczką.
http://www.forum.alfaholicy.org/atta...d=121953&stc=1
to mi się kręci z wycieraczką i rysuje szybę
To ma stać w miejscu musisz to rozebrać wyczyścić z rdzy i bedzie ok
Jak krok po kroku ustawić ramie wycieraczki względem spryskiwacza ?
Wycieraczke nakladasz na wieloklin tak by koncowka byla ze 2-3 cm nad dolnym rantem szyby.Pozniej test.Jak opada za nisko to poprawka. Nie zniszcz wieloklinu na osce ;)
A jakiś dokładniejszy poradnik z ustawienia ramienia da rade?
A i jak poradzić sobie z tą końcówka która wchodzi bezpośrednio do silnik bo non stop mi wypada i zamiast na szybę pryska mi w środku klapy ?
]