Nie nie fajnie tylko fajnie bo masz 120KM zamiast 105KM.
Wymienia się go zawsze razem z rozrządem - widocznie ktoś o tym zapomniał i teraz wymienisz Ty.
To nic strasznego - poprostu część eksploatacyjna w silnikach Twin Spark 16V.
Printable View
Nie nie fajnie tylko fajnie bo masz 120KM zamiast 105KM.
Wymienia się go zawsze razem z rozrządem - widocznie ktoś o tym zapomniał i teraz wymienisz Ty.
To nic strasznego - poprostu część eksploatacyjna w silnikach Twin Spark 16V.
Jeśli ma się 105KM to jest fajnie bo nie ma wariatora ale mniej fajnie bo mniejsza moc, a jak ma się 120KM to jest fajnie bo ma się te 15KM więcej ale ma się przy okazji wariator.
Jeśli nawala wariator to co dokładnie trzeba wymienić z nim jeśli wcześniej był zmieniany rozrząd ale nie był wymieniony wariator?
Jak wymieniałem rozrząd to mechanik nie powiedział mi że trzeba wymienić wariator :( a ja nie miałem pojęcia do teraz :)
Jeżeli chodzi o te 120 KM to ja ich praktycznie nie czuje gdy silnik się rozgrzeje i czasem na zimnym. Nie wiem co się dzieje :( Chyba muszę poszukać dobrego lekarza do mojej Alfy.
To dupowatego mechanika miałeś.
Teraz wymieniasz wariator i pasek rozrządu - rolki możesz zostawić te co są skoro niedawno wymieniałeś.
W takim razie tak zrobię chociaż trochę będą koszty mniejsze choć można było zrobić to od razu :( Co do mechanika to dupowaty oj dupowaty nie wie nawet dlaczego moja alfa traci moc przy rozgrzanym silniku i czasem na zimnym może Ty wiesz co się dzieje czy to przepływomierz ?
- obowiązkowo także olej i filtr oleju !!!Cytat:
Teraz wymieniasz wariator i pasek rozrządu - rolki możesz zostawić te co są skoro niedawno wymieniałeś.
- a rozrząd mechanik ma zrobić na blokadach , nie na długopis lub flamaster.
- dziwny problem z tym brakiem mocy na zimnym, w ECu nie ma juz tego bledu jaki był w 156 ECU.
- także nie rozumiem skąd może być brak mocy na rozgrzanym silniku.
- brakuje podstawowej diagnostyki, nawet FES-em lub alfadiagiem.
- podanie trzech parametrów: TRA, FRa i LambdaRegulation pozwala ocenić skalę problemu.
- te ww. parametry podaje program Alfadiag.
- FES trochę podaje je błednie.
Szczerze to dużej różnicy między 105CV, a 120CV nie ma różnicy. Nie czuć tych dodatkowych 15CV, dopiero przy 2.0 czuć różnicę ;)
Mechanik u którego kasuje błędy ma program (D2D - czy coś takiego) który nie ma pełnej wersji alfy :( ale twierdzi że wszystko jest w normie nie wiem czy mam mu wierzyć czy nie . Ja z kolej zauważyłem też duże spalanie w trasie 9 miasto 11 nigdy takiego spalania w niej nie miałem a jeżdżę już 3 lata :).
P.S. Może wiesz skąd można z ciągnąć taki program bo podejrzewam iż legalny trochę kosztuje :( Od jakiegoś czasu poszukuje czegoś na własny użytek.
---------- Post added at 20:55 ---------- Previous post was at 20:50 ----------
U mnie 120 CV jeździ jak 70, 80 CV przy rozgrzanym silniku tragedia:( jak zimny jest to wtedy ciągnie jak 120 CV
- alfadiaga masz w przyklejonym temacie " ts diag, alfadiag, ...", strona 52 na samym dole.
WITAM POSIADAM AR 147 2001R 88KW 1598,OOcm3 *ZAR937000*03060583* 5-DRZWI 120KM NO I ON JEDZIE JAK BY NIE MIAŁ TYCH 120KM MASAKRA CZASEM ZAŁAPIE ALE TO RZADKO NO I CZASEM MI WYSKOCZY KONTROLKA SILNIKA OD SONDY LAMBDA CO MAM ZROBIĆ I SKĄD MAM SKOMBINOWAĆ TANIE CZĘŚCI DO ALFY MIANOWICIE WYDECH CAŁY BEZ KATALIZATORA CAŁE PRZEDNIE ZAWIESZENIE PODUSZKĘ SILNIKA DOLNĄ WYMIENIŁEM ŚWIECE I NIC MIESZKAM W GDYNI POMOCY ON JEŹDZI JAK BY BYŁ OPLEM ASTRO F W HATCHBACKU A NO I MAM FELGI R16 205 ALE TO CHYBA BY AŻ TAK NIE ZMULIŁO no i mam go w gazowni sekwencja i pokazuje mi na kompie spalanie 13,4 a jeżdżę ekonomicznie od 2 do 3,5tyś obrotów