-
Dokładnie, to samo powiedział mi mój mechanik. Ciśnienie na listwie ok? trzeba sprawdzić wtryski na stanowisku probierczym, ponieważ dane jakie czytasz na kompie są podawane z pompy. Sam nie wiem dlaczego nie ma parametrów wtrysków skoro są podłączone pod kompa i jest sterowanie każdym z osobna.
-
Wiem i liczę się z tym, ale ten test jako wstępne rozeznanie jest w miarę ok.
Bardziej problem widzę w zaniżaniu przepływomierza...
#EDIT
chyba już wszystko wiem, znalazłem w przestworzach Internetu, że w niektórych wersjach ECU może wystąpić taki myk, że parametr "Intake air quantity" będzie podawany w kg/h, a "Desired air quantity" w mg/i, widocznie jestem posiadaczem tej właśnie wersji ECU. Załóżmy więc że przepływka jest ok.
Teraz, co do kwestii spalania.
Alfa słabo się nagrzewa, tzn przy normalnej jeździe w teraźniejszych temperaturach (~10*C) nie chce nagrzać się do 90*C, zatrzymuje się kreskę niżej - tj. 75*C, sprawdzałem w FESie i tam temperatura wynosi właśnie 75-80*C. Przy mocniejszym butowaniu osiąga te 90*C, ale po chwili znów spada... Czy to może być wina spalania 10l/100 w mieście? Bo wymiana termostatu który kosztuje 300zł na nowy, i gdyby miało się okazać że to jednak nie to, "bo ta alfa tak ma" raczej nie wchodzi w grę.
Co jeszcze może być przyczyną, oprócz wtryskiwaczy? (bo tego sam nie sprawdzę)
-
U mnie jest ten sam objaw Spalanie 11l i temperatura 75*C.Mój log jest taki(mierzona masa 50,8 mg/w)
(oczekiwana masa 285.5mg/w) . Sprawdzane na 4 przepływkach i to samo.Termostat masz sprawny.
-
Ja myślę, że termostat się zawiesił i jest do wymiany. Jak dojdzie do 70stopni to sprawdź wąż idący do chłodnicy i chłodnice czy jest ciepła. Jak będzie to znaczy, że termostat puszcza i jest cały czas obieg otwarty. A jak ogrzewanie? Pewnie słabe...
Silniki JTD
I bieg 92C
II bieg 94C
Termostat
temperatura otwarcia 78-82C
temperatura pełnego otwarcia: 88-92C
Jak silnik nie dogrzany to podawane są większe dawki paliwa, coś jakby na ssaniu jeździł - pewnie dlatego macie większe spalanie. Miałem podobnie- kupiłem Verneta i jak ręką odjął. Spalanie spadło, w aucie cieplej i temp 90 stopni trzyma bez butowania.