-
Ja ostatnio wymieniłem końcówki drążka i przegub zewnętrzny i zaczeło później dziwnie jeździć i pukało coś. Myślę sobie coś mechanik zpierniczył. Coraz bardziej się nasilało to pukanie. dzisiaj podjeżdżam do niego i mówię Mu a on na to że miał dzwonić do mnie bo te alufelgi trzeba mocno przykręcić. Więc sprawdź czy koła dobrze przykręcone ewentualnie zmień lewe na prawe i dokręć pożądnie albo z przodu na tył przełóż. I będzie wiadomo czy to wina kół.
-
no ale gdyby były źle założone opony to wyczułby od razu po wymianie, a nie dwa dni później... moim zdaniem zbieżność ale może też być hamulec. jeśli tłoczek nie odbija też będzie ściągało i powinno porządnie felgę rozgrzewać...
-
Nawet optycznie dobrze wyglądajaca opona może sciągać, powstają jakies uszkodzenia wewnątrz. Obstawiam opone, wahacz byłoby słychac, cięzarek nie dawałby takich efektów a i przy szybszej jezdzie czułbys wibracje na kierownicy, zbieżnośc nie psuje sie w momencie, ciśnienie sprawdzałeś. 99% opona kuku.Miałem podobnie. Jesli tragedi nie ma śmigaj dalej choc to wkurzające no i bezpieczeństo cierpi. Pozdro!
-
Okazało się, że opony są krzywe. Czy oprócz tego wkurzającego trzymania krzywo kierownicy, są jakieś skutki uboczne takiej jazdy? Może się to w jakiś sposób odbić negatywnie na zawieszeniu itp.?
-
Opony są 'krzywe'? Miałem kiedyś Dębicę u ojca, której poszedł oplot, ale krzywej opony jeszcze nie widziałem... :P
A jazda może wpłynąć przede wszystkim na braku dostatecznej przyczepności przy większych prędkościach, pewnie na łożyskach kolumn przednich i całej reszcie, bo jak masz uwalone wszystkie opony, to zawieszenie nieźle dostaje w du**...
-
Nie sadzę żeby to odbiło sie na samochodzie, na zawieszeniu itp. Napewno nie są wszystkie opony uszkodzone tylko jedna, i to ona powoduje. Sprubuj zamienic je lewo prawo, badz jesli masz cztery wrzuc na tył. Lepiej chyba zeby Cie sciagało na prawo niż na lewo :) Jedyny problem to bezpieczenstwo jazdy. Pozdro!