hmm gdzie rozdaja wersje turbo america za 2tys:> poprosze 1szt, na wynos zapakowac:DCytat:
Napisał Tuti
Ja polecam 2.0 TS. mam, dłubie, nie narzekam (za często jak tylko nie wyczysci mi portfela co miesiac:P)
Printable View
hmm gdzie rozdaja wersje turbo america za 2tys:> poprosze 1szt, na wynos zapakowac:DCytat:
Napisał Tuti
Ja polecam 2.0 TS. mam, dłubie, nie narzekam (za często jak tylko nie wyczysci mi portfela co miesiac:P)
Cytat:
Napisał 75andrew155
Dziwne rzeczy piszesz ;)
Brak mocy w TS?
1.8 gaznik/wtrysk/Turbo osiaga odpowiednio 128/120/155(165 - QV)KM
2.5 V6 osiaga 156KM
2l TS osiaga 148KM - jakby nie patrzec to najwiecej KM z litra pojemnosci ;) Dla 1.8 Turbo pojemnosc mnozymy przez odpowiedni wspolczynnik, jak w sporcie :mrgreen:
Do tego przebieg momentu obrotowego dzieki wariatorowi jest plaski i sprzyja emeryckiej jezdzie, bez krecenia pod sam ogranicznik, no ale uznajmy to za taki dodatkowy bonus :wink: .
Spalanie? Toc to najoszczedniejszy motor w 75!!! :wink:
Fakt, ze nie dane mi bylo tego doswiadczyc :DDD , ale to raczej kwestia mojego egzemplarza. Zreszta wystarczy porownac dane techniczne..
Awaryjnosc? Chetnie sie dowiem co sie psuje w TSie, bo jak do tej pory rozmawialem z paroma wlascicielami 75 TS i kazdy podkreslal ze motor niemal bezobslugowy, ze nie robi sie przy nim praktycznie nic, tylko zmienia olej, filtry, swiece... cos pominalem?
Moim zdaniem chyba najbardziej udany motor w 75 i jesli ktos nie ma jakichs sprecyzowanych wymagan, nie potrzebuje jak najwiekszej mocy(3.0) to nie ma nic bardziej optymalnego od TSa. Szczegolnie ze w pakiecie z tym motorem otrzymuje tarcze wentylowane, szpere, piasty z 5cioma szpilkami, itp. czyli generalnie to co w V6. Jednoczesnie w V6 jest wiele elementow, ktore sa praktycznie niedostepne(gumowe laczniki walu, poduszki, itp.), a te same elementy do TSa sa i tansze i latwiejsze do znalezienia, chocby na szrotach, ale to juz w ostatecznosci. Nie zebym usilnie bronil swojego, ale tu naprawde nie ma sie do czego przyczepic. Nawet jesli ktos chce pojezdzic po prawdziwych zakretach to nadal TS jest najmocniejsza z lekkich rzedowek, dzieki ktorej rozklad mas w jest niemal idealny(49/51?) - w V6 jest nieco gorzej(nie pamietam dokladnie), ale duzo daje ciezszy silnik i przesuniecie baku do przodu. No, jeszcze ew. Turbo jest mocniejsze, ale tu tez mozna by dyskutowac. Generalnie jakby uwzglednic wszystkie czynniki to TS jest chyba najlepszym silnikiem w tym modelu :DDD
temat się rozwinął się w inną stronę tudzież ewoluował w trochę innym kierunku
porównania który to silnik jest niby 'najlepszy' :twisted: zamiast pomóc byśmy mieli kolejnego świadomego i zadowolonego 'prawdziwego' Alfiste :P
Więc będę orodoksem i walnę już krótko i konkretnie domykając temat -kup TS'a i już! i wiem co mówię! :twisted:
oczywście koniecznie w dobrym stanie :lol:
ale nie powstrzymam sie tez by nie podrążyc tematu z kolegami :mrgreen:
1. Szanuje 75andrew155 bo ma duże doświadcznie i porównanie :) ale poproszę o rozwiniecie kwesti "dupa przyrost mocy znikomy . oszczędność znikoma a awaryjność T.Sa dużo wieksza." bo jak i przedmówcy czyję pewnien 'niedostyt' w temcie.. :roll:
2. mogę sie w dużej mierze zgodzic z Jackkiem (pakiet, dostępnośc częsci) ale muszę uszczegółowic koniecznie :lol:
TS jest zapewne w wielu podanych przez niego względów najbardziej ale jedynie optymalny bo najlepszy w tym modelu jest V6 :-p (myśle) nie zapominając że ma oczywiście większe wady od TS'a :mrgreen:
V6 to inna bajka inny świat w napędzaniu auta mówcie i myślcie co sobie chcecie 8)
(to moja i tylko moja subiektywana opinia :D)
Hehe, nieno jasne, to "najlepszy" to raczej tak z przymruzeniem oka ;). Wiadomo ze 3.0 V6 to zupelnie inna kultura pracy, moc, itp. - moja wypowiedz miala raczej stanowic kontrast dla krytyki TSa :wink: . Swoja droga ciekawi mnie bardzo co napisze 75andrew(o ile po prostu sie gdzies nie pomylil), tzn. jakie sa jego doswiadczenia.Cytat:
Napisał Pituś
Porównuje silnik T.S v8 do silnika alfoskiego DOHC bez wariatora , silnika 1.8 Turbo a do V6 to chyba za wysokie progi dla T.S . Mogę tylko powiedzieć że opcja V6 lub turbo jest opcją super pod każdym względem , T.S jest najbardziej może spotykany w Alfie 75 jest to opcja light choć może z usterkowościa przesadziłem ale mimo wszystko 75 z T.S nie ma tego co ma V6 lub turbo i tego jestem pewien