-
12 załącznik(i)
Wczoraj alfka odzyskała trawers i opuściła warsztat bez silnika. Na jej miejscu został postawiony silnik, który rozebraliśmy na części pierwsze po czym okazało się że zatarła się panewka na II cylindrze.
Dorzucam troche fotek z dzisiaj, które znowu nie ustawiły się w odpowiedniej kolejności :)
Załącznik 26713Załącznik 26723Załącznik 26722Załącznik 26721Załącznik 26720Załącznik 26719Załącznik 26718Załącznik 26717Załącznik 26716Załącznik 26715Załącznik 26714Załącznik 26724
-
Zatarcie, jak widac, ostre.
a na smoku... fusy od herbaty :P
-
-
Będzie wróżenie z fusów:)
-
3 załącznik(i)
Ostatnio rozebrany został drugi taki sam silnik dostarczony przez właściela Q4- z dwóch będziemy składac jeden porządny :)
Wybraliśmy już najlepszy blok i najlepsze głowice.
Na najbliższe dni w planach mamy zawieź głowice z blokiem do ultradzwięków w celu przywrócenia dawnego blasku oraz planowanie głowic.
-
-
Jestem pod wrażeniem tego przedsięwzięcia i trzymam kciuki za powodzenie akcji:) Te fusy to zapewne z tej zajechanej panewki.Jak ją zobaczyłem to aż nie wierzyłem oczom że tak ją zmieliło.
-
Te fusy to raczej nie panewka...
-
Te fusy to niestety kompozyt z panewki który spłynął ze względu na temperaturę jaka powstała na tym złożeniu, inne fusy to znowu blaszka z panewki na której ów kompozyt siedział...
Przyczyna to prawdopodobnie napęd pompy oleju który został nieprawidłowo zregenerowany, ściślej mówiąc tulejka ślizgowa została dorobiona i nie ustawiono jej w sposób zapewniający prawidłową współpracę przekładni kątowej w głowicy prawej (tulejka nie miała kołnierza oporowego) skutkiem tego poza zatartą panewką jest także uszkodzenie przekładni kątowej (ściślej kół zębatych) której elementy znalazły się w misce olejowej.
Nawiasem mówiąc napęd ten (występujący tylko w V6 12V - z wyjątkiem AR166 2.0TB oraz w pierwszych 3.0 V6 24 - Alfa 164 i Lancia Kappa) powoduje masę problemów, od zrywających się pasków poprzez stuki puki z prawej głowicy aż po wyrywanie dziur w głowicy. Co ciekawe nie jest on tak "upierdliwy" w silnikach które posiadają aparat zapłonowy pionowy w prawej głowicy (czyli wszelkie 75, 90, 6, GTV6) napędzany właśnie tą przekładnią.
-