Cytat:
po wymianie filtra i zaslepieniu jakos tej obudowy z nowym filtrem
jest na forum porada jak naprawić urwane śruby obudowy filtra powietrza, rozwiercasz stare, i wkręcasz nowe śruby z gwintem dwustronnym.
Cytat:
czytajac na forum kilka godzin zaczelem podejrzewac go ze nie dziala, bo po wypieciu go silnik nie zmienial swojej pracy
,
jeśli po wypięciu MAFa silnik nie zmienia swojej pracy, a nawet chodzi lepiej, MAF padnięty.
Cytat:
wczesniejsze objawy ktore rowniez uznalem za zdechlego MAF'a bylo brak mocy przy kilku pierwszych metrach na zimnym jeszcze silniku a pozniej przy osiagnieciu 90 stopni zaczynalo sie falowanie
uszkodzony MAF
Cytat:
przepustnicy nie czyscilem ale podejrzewam ze krokowca tez do zimy bede musial zmieniac bo jest objaw diesela na starcie
to nie krokowy tylko wariator
Cytat:
zamowilem nowa przeplywke
Jak zamawiasz to tylko BOSCH, inne typu Magneti-Marelli nie nadają się. Dobry przepływomierz (pewny że oryginalny) to koszt 400-500zł, ale wydatek na 90tyś km, więc się zwraca. Ja mam w domu teraz trzy przepływomierze bo chciałem przyoszczędzić.
Nie zamawiaj z Internetu przepływomierzy, sprzedawane są BOSCH w oryginalnych żółtych kartonach z hologramem jako oryginalne, a takie nie są, mają w środku chińskie wkładki- efekt falowanie obrotów, złe odczyty temperatury, wysokie czasy wtrysków, wysokie spalanie.
Cytat:
w pn podjadę na warsztat niech te graty pozmieniaja
te graty to sam możesz wymienić, roboczogodzina mechanika to 60-90zł. Obciążą Cię dwugodzinną pracą i zapłacisz przynajmniej 200zł za robotę którą można wykonać samemu w 40 min.
Cytat:
wlasnie boje sie tylko tego ze ten ich komp to uniwersalny wynalazek do wszystkich aut.
bo jest
Cytat:
czyli jak mowisz podlaczenie do kompa wmiana tych pierdol i reset pomoze na te objawy co wymienilem to jestem happy !
pomoże
Cytat:
a i nie dopisalem ! - kiedys po podpieciu do kompa tez wyskoczyl blad lambdy usuneli go i przez kilka km bylo ok dlatego tez kupilem inna. wiec pewnie przeplywka zdechla na amen po probie jej ozywienia i wywalil blad - marchewa!
uszkodzony przepływomierz lub jego wyjęcie również może pokazać błąd sondy lambda, co nie oznacza że sonda jest do wymiany
Cytat:
a sonda chyli sie tez ku smierci
skąd wiesz że sonda się kończy? kiedy była wymieniana? jakiej jest firmy?
Cytat:
i pewnie krokowiec tez.
chodziło Ci pewnie o wariator o którym wspomniałeś wcześniej w związku z klekotaniem diesla, jeśli klekocze tylko na rozruchu przez kilka sekund to nie należy się martwić. Gdyby klekotał cały czas, też nie należy się martwić, spada jedynie komfort jazdy i ubywa jedynie osiągów ok 15KM. Wariator załącza się od ok 3tyś obrotów, więc jeśli jeździsz normalnie (spokojnie) to nawet nie zauważysz spadku mocy.