-
Powiem tak wez kawałek drewionka i obsłuchaj przy misce i bloku czy nie puka panewka jak byl olej i zona zgasiła go a w 2.4 juz jest chyba przepustnica wiec pomimo samozapłonu powinien zgasnąć kup turbo zalej swiezym olejem i jezdzij, jak chcesz spac spokojnie sciagaj miske i przegladnij panewki koszt uszczelki nie bedzie duzy a panewek jesli sa dobre nie wymieniaj.
-
Powiem szczerze, że nie bardzo mam możliwość ściągnąć miskę... ale pewnie i to uczynię jeśli coś będzie nie halo.
Zrobię prawdopodobnie tak:
- założę nowe turbo
- wyczyszczę cały dolot w miarę możliwości
- zaleję nowym olejem, fitr
- spróbuję pojeździć, jeśli coś będzie nie tak (nierówna praca, stukanie, dymek), wjadę na kanał, poświęcę świeży olej i zrzucę miskę
-
będzie ok, jak nie to na nowy olej ja wykładam, taka promocja chwilowa dla alfafana.
-
:D trzymam za słowo dance1 :)
Ok, więc jutro biorę się za demontaż turbiny.
W miarę możliwości postaram się zrobić foto-tutorial, może komuś się przyda :)
Dam znać jak będą jakieś nowe wieści.
Póki co - dzięki za dotychczasową pomoc!
-
Zapytam tylko co się dzieje z kontrolką smarowania, jak szybko gaśnie po odpaleniu. Nie głupio byłoby sprawdzić ciśnienie smarowania na manometrze.
-
Nie zauważyłem jakiegoś odstępstwa od normy - wydaje się że zgasła w normalnym czasie.
Jutro spróbuję jeszcze raz zrobić próbny rozruch to spojrzę dokladnie.
-
No widzisz, tylko po zamontowaniu turbo nie zapomnij o czyszczeniu czujnika doładowania, na nim też będzie sporo oleju i nagaru, i oczywiście Intercooler. Pozdrawiam i mam nadzieje że pośmigasz nią jeszcze :)!
-
Ja tylko podam link do instrukcji montażu turbo (w razie czego): http://www.mototechnic.pl/lang-pl/in...sprezarki.html prawidłowy montaż na pewno przyczyni się do długiej bezproblemowej pracy :D.
Edit: No i powodzonka :D.
-
Dzięki Tekken666 - choć mało szczegółowa ta instrukcja :)
ale... czy ktoś wie z jaką siłą należy dokręcać kolektor spalin? Czy jeszcze jakieś połączenia mają być z określoną siłą dokręcone (jaką)?
W ramach nowości z dnia dzisiejszego:
- zdjęta turbina (wygląda paskudnie, wirnik z porysowanymi łopatkami, jedna z łopatek złamana, wyczuwalny spory luz na wirniku, w środku coś grzechocze - domniemam że rozsypane łożysko)
- zdjęty kolektor spalin, przy okazji odkryłem że jakiś mechanik grzebał już coś przy nim i brakowało jednej ze śrub mocujących, a między uszczelkami silikon (w rejonie brakującej śruby), muszę dokupić taką śrubę.
- dolot jeszcze nie rozebrany, nie wiem jak się zabrać do IC - może są jakieś sprawdzone sposoby na jego demontaż?
Trzymajcie kciuki - jutro jadę do TurboTec'a - pewnie nie będzie tanio (rozsypany wirnik), ale wolę mieć to zrobione dobrze.
Btw - jakie macie zdanie na temat Turbo-Max ze Świętochłowic (do nich mam bliżej)?
-
A więc niestety, moja turbina jest złomem - tak przynajmniej powiedzieli w Turbo-Tec'u.
Mam dwie opcje - kupić nową (nieco mniej niż 4.000 zł) lub kupić używaną... więc szukam używanej.
Jakby ktoś dysponował taką używaną - chętnie przygarnę - 2,4 jtd 136KM nr 54150-4 lub 6 na końcu.