-
Najlepiej było by wymienic kleme na nową + wyczyscic wszystkie połaczenia wraz z masami (aku, karoseria i skrzynia) oraz przesmarowac smarem miedzianym. U mnie po zabiegu czyszczenia masy na karoserii oraz na skrzyni + smar miedziany ładowanie podskoczyło do góry z 13,77 do 13,91 na włączonych światłach.
-
Nowa centralka ABS już zamówiona, jak wymienię dam znać czy ciągle świecąca się lampka ABS na konsoli zgaśnie.
Na razie nie mogę się w ogóle połączyć z ABS więc mniemam że skończył swój żywot definitywnie.
-
6 załącznik(i)
Nareszcie spokój
Dziś wymieniłem tą centralkę ABS nota bene z tego samego rocznika i wersji silnikowej a działa. Błędów nie ma na kompie, znikła przeklęta, ciągle świecąca kontrolka ABS i zdaje się że już po problemie. Teraz trzeba wypróbować w akcji. Jakby nie było ABS na zimę się przydaje. Dziękuję koledzy za rady i za instrukcję od Woyteq. Centralkę odkręciłem nie wyjmując pompy trochę jest grzebania z tymi śrubami na torx (T20) ale jakoś da radę.
Załącznik 38165Załącznik 38166tak wygląda pompa po ściągnięciu z niej centralki
Załącznik 38167 Ciężko się wyjmuje ten kabelek który jest umieszczony pod spodem centralki, ja podważyłem go zwykłą wykałaczką i zszedł.
Załącznik 38168 Tu ciężkie odkręcanie śrub. Najlepiej odkręcić zbiorniczek z płynem hamulcowy wtedy będzie lepszy dostęp.
Załącznik 38169 Lewy nowy zamówiony, prawy mój (zepsuty) oprócz barwy tych wałeczków w środku niczym się nie różnią.
Załącznik 38170 Po robocie. Poskładane jak było na początku, operacja trwała dla nie wprawionego około 2,5 godziny.
Pozdrawiam wszystkich którzy pomogli mi w tym temacie.