Ciekawe, bo ostatnio na TVN Turbo był poruszany ten temat i żeby takie nagranie mogło być dowodem w sądzie musi być nagrane homologowanym sprzętem za grube siano a nie kamerą z allegro za parę stówek. Wypowiadał się w tym temacie nawet policjant.
Printable View
Ciekawe, bo ostatnio na TVN Turbo był poruszany ten temat i żeby takie nagranie mogło być dowodem w sądzie musi być nagrane homologowanym sprzętem za grube siano a nie kamerą z allegro za parę stówek. Wypowiadał się w tym temacie nawet policjant.
moze kojarzycie jest/byl taki blog goscia o ksywce mejson, w pracy jezdzil sporo po Polsce i nagrywal wszystko taka kamerke, kiedys mial takie zdarzenie, ze probujac skrecac w lewo jakis rozpedzony kretyn na motocyklu probowal go wyprzedzac, skonczylo sie na tym, ze gosc sie troche poturbowal. Oczywiscie misiaki chcialy wlepic mandat mejsonowi, ten sie nie zgodzil, sprawa do sadu, tam mejson dysponujac tym nagraniem zostal uniewinniony, takze moze dla zwyklego misiaka kraweznika z drogowki moze to nie miec znaczenia ale juz w sad moze to wziac pod uwage przy wydawaniu werdyktu
W sumie dziwna sprawa bo poczytałem teraz trochę i sąd może uznać coś takiego jako dowód (ale nie musi). Telewizja kłamie :P Ale w takim razie zaczynam sam szukać takiej kamery, miał ktoś z takim urządzeniem (tanim) styczność? Są jakieś warte polecenia ?
oj warto zobacz to
http://www.wykop.pl/ramka/585429/dla...-samochodzie/#
w tym przypadku to warto tez wozic ze soba bron celem obrony przed takimi osobnikami :D
krazyl niedawno po sieci filmik z rosyjskich drog z wypadkami, kazdy z kamerka ale tam to raczej spowodowane jest przekupnoscia ich drogowki..
jesli masz opcje robienia video w komorce to najlatwiej kupic uchwyt do szyby na komorke, np cos takiego
http://allegro.pl/uniwersalny-uchwyt...840186093.html
ja nie pomyslalem bo kupilem uchwyt w ten desen tylko, ze przy tej gumie co sie przykleja do szyby nie bylo takiego "dociskacza" jak mam np w nawigacji a szyba przednia jest pod sporym katem i czesto odpadalo i dalem sobie z tym spokoj, ale teraz znow zaczynam czegos podobnego szukac!