-
Pod koniec kwietnia wymieniałem panewki. Silnik miał przebieg 175 tys. (wskazania licznika pokrywają się ze wskazaniami hodometru). Po wymianie, na dzień dzisiejszy, zrobiłem ponad 6 tys. i na razie wszystko ok. Więcej pod linkiem: http://www.forum.alfaholicy.org/156/...silnika-6.html
- - - Updated - - -
Zapomniałem dodać, że wymieniłem komplet tzn. korby, główne oraz tzw. pół-księzyce wału. Oprócz rysy na panewce 2 korbowodu wszystkie wkładki miały kompozyt prawie nie tknięty - swobodnie można zarysować paznokciem.
-
Nie afera mój maluch z 89r b miał 186 tś
-
Przejrzyjcie ogłoszenia zza granicy. TS 16v miewają i po 360 tyś. km, przebiegi rzędu 200 tyś. km nie są czymś nienormalnym. Szczególnie u naszych zachodnich sąsiadów, gdzie autami się dużo jeździ. A wątpię, by co druga Alfa z TS 16v. miała robione panewki w czasie eksploatacji. Problemem jest ciągle, że u nas sporo użytkowników udaje, że auto serwisuje, a i dużo mechaników udaje, że Alfy zna. A nie są to proste auta w serwisowaniu i wymagają porządnej wiedzy z zakresu mechaniki i eksploatacji pojazdów.
Podobnie mają użytkonwicy innych marek - kupując sportową Hondę na forum piszą, że remont silnika musisz wliczyć w cenę zakupu auta. Przy BMW jak kupujesz R6 to pół biedy, jak R4 to także zakup podwyższonego ryzyka. Ciężko jest nabyć u nas auto w choćby dobrym stanie technicznym. Wiem to po swojej Alfie. Teraz jest tak jak być powinno, ale i jeszcze czeka mnie trochę pracy i wydatków, bo lubię mieć wszystko perfect. Tania Alfa? Tak, ale dołożysz sporo.
Ceny zadbanych egzemplarzy np. w Niemczech czy Holandii nie biorą się znikąd. Ale jak to u nas... "Co, taka cena? Przecież u nas tańsze..." - tak więc sporo użytkowników Alfy Romeo sama funduje sobie przygody kupując "okazje", a takie jak wiadomo w realnym świecie nie występują.
-
Mój silnik panewke wyzionął przy 290 tyś więc 200 bez remontu na pewno:D
Wiadomo że wszystko zależy od traktowania
-
GTV 2.0 320 tyś bez remontu i śmiga bez problemów :)
-
Trochę górnik, ale wpadłem na YT na taki filmik:
https://www.youtube.com/watch?v=oH7mJ6KV5CE
Goście przycinają single-seaterami, w Gruzji, na silnikach TS 2.0. Można? Można! :)