Ciekawi mnie ile zrobienie takiego cuda może kosztować :?:
Printable View
Ciekawi mnie ile zrobienie takiego cuda może kosztować :?:
Ja też chciałbym się tak nie znać na elektronice jak kolega bubu321 - wtedy od razu założyłbym warsztat diagnostyki alfy i fiata. :mrgreen:Cytat:
Napisał bubu321
Jak ktoś ma trochę pojęcia o elektronice to raczej nie jest to duży problem. Wystarczy zaprogramować układ który będzie odpowiednio szczytane dane z OBD wyświetlał na ekranie od telefonu komórkowego. Do tego potrzebna jest znajmość jak te dane są przesyłane (zapewnie za pomocą ciągów binarnych) oraz wiedzieć jak je przetworzyć aby wyświetlić na ekranie TFT od komórki... Jakby nie patrzeć i tak czapka z głowy przed BUBU :)
nie wiem czy jest sens montować kolorowy wyświetlacz do tak prostych barw oraz braku efektów graficznych
czemu nie pokusić się o coś taniego jak barszcz, np wyświetlacz od sl45 który umożliwia wyświetlenie 11 linii tekstu, a kolor podświetlania można sobie przecież dowolnie zmienić na np zielony
Ja nie kumam po co takie cuda, lepiej pojedzie z tymi wodotryskami?
Wodotryski to w alfie hromowane klamki, z którymi lepiej nie pojedzie, jednak ludziom się to podoba. Tak samo inni lubią elektroniczne zabawki w dodatku przydatne, dzięki którym wiemy czy wszystko gra.Cytat:
Napisał cysio
bubu jak juz zrobisz to kilka, bo pewnie będą chętni bu odkupic od Ciebie.
uważam ,że warto zamontować taki gadzet.
spalanie paliwa, ilość przejechanych km to tak na prawde nikomu z kierowców alfy nie jest potrzebne.
ważne elementy to wartość lambda, parametr adaptacyjny FRA.
z wartości tych tylko dwóch wartości mogę powiedzieć czy mój samochód jeżdzi poprawnie czy raczej potrzebuje lekarza.
a kolor wyswietlacza, rozdzielczośc grafiki, 65K kolorów to nie jest ważne.
ale gdzie to umieścić to jest problem natury ergonomicznej.
-
http://img201.imageshack.us/img201/7...tok2nq3.th.jpg
-
http://img201.imageshack.us/img201/9...oloryk6.th.jpg
Bubu respekcik dla ciebie,zaczyna mnie to z dnia na dzien coraz bardziej interesowac,szczerze mowiac to naprawde fajny gadzet do naszych alfetek,ja bym stanal jako pierwszy z zamowieniem do kolejki,powiedz tylko kiedy to bedzie skonczony projekt i na kiedy mozesz zrobic to dla mnie.
Pozdrawiam wszystkich <hello>
no to proszę o propozycje gdzie to umieścić.
mnie podaba się w obrotomierzu, po prawej stronie .
tylko nie wiem czy tam jest miejsce, może ktos ma taki na stole i pstryknął by kilka zdjęć , byle nie telefonem.
Pod tym LCD dałbym ledy niebieskie a na wierzch folię transparentną.
nie wiem czy dasz tam radę wcisnąć, jak kiedyś z przymusu rozbierałem to jest płytka scalona na całej powierzchni tarczy...