-
A czy podłączałeś po tym resecie u "fachowca" swój kabelek, choćby tylko po to, aby odczytać błędy po tym, jak znów zaczął wariować?
Jeśli zapala marchewkę to warto by zobaczy, co co siedzi w pamięci ECU.
Myślę, że i tak już bardziej się nie popsuje.
To może być awaria ECU - tego nie można wykluczyć, ale może być też coś na instalacji.
Spróbuj sprawdzić i oczyścić wszystkie połączenia elektryczne, masę samochodu, wszystkie przekaźniki, bezpieczniiki i ich gniazda (styki), rownież te w komorze silnika.
Zwróć uwagę, czy jakiś kabel nie ma uszkodzonej izolacji i nie zwiera do czegoś.
Odłącz wszystkie obwody, które nie są związane bezpośrednio z pracą silnika - światła, wycieraczki, itd. i wtedy spróbuj uruchomić samochód.
Podłącz woltomierz do akumulatora i obserwuj jego wskazania - może będą jakieś nagłe spadki napięcia podczas tego wariowania.
-
Mechanik sprawdzając pracę pompy zauważył niby jakieś spadki napięcia- podłączył tam żarówkę do masy i zapalała się i gasła.
Masy czyściłem w wakacje także wszystkie są czyste.
Kabelka swojego jeszcze nie podłączałem, właśnie instaluje XP bo mi siadł, jutro podłącze kabelek
-
- moduł W.N jest w obudowie ECU.
- czasami potrafi się odkleic od radiatora i wtedy wariuje silnik.
- na jednym garze nie pali główna świeca, efekt jest taki że jak dasz gazu to auto jedzie.
- niestety nie można tego naprawić, bo to hybryda.
- jeszcze moga być przekazniki, tak jak postulowali koledzy.
- szczególnie te w komorze silnika obok akumulatora.
-
Dzięki Bubu za odpowiedź.
-ECU nie zapisuje żadnych błędów, dziś podpinałem się komputerem,
-W czasie trasy potrafi zrobić się choinka na desce, zapala się kontrolka od wtrysków, auto gaśnie, zapala się czerwona lampka od temp, obrotomierz opada na 0, po chwili zaczyna znów ciągnąć i ma moc, i po chwili znów choinka,
-Dziś wieczorem sprawdzę piny przy ECU,
-Masę do ECU przykręcona dobrze
Bubu sugerujesz rozebrać ECU czy podmienić?
---------- Post added at 10:35 ---------- Previous post was at 10:23 ----------
Poza tym jest jakiś dziwny absurdalny problem, bo ECU nie zapisuje żadnych błędów, a jednak auto nie chciało mi odpalić jak był ten problem. A to wszystko zaczęło mi się dziać po resecie. Mechanik wykonał ponowny reset i auto odpaliło. Wczoraj problem powrócił od początku. Nasuwa mi się tylko jedno pytanie, WTF?!
-
jak nie wali błędami to raczej zasilanie ECU jest nie teges
i tak jak piszą koledzy, masa lub przekaźnik przy lampie
może ma słabe połączenie z nóżkami
-
Tak czy inaczej jestem w dupie. Dziś po robocie posprawdzam wszystkie masy i połączenia.
---------- Post added at 11:26 ---------- Previous post was at 11:25 ----------
Przy okazji mam pytanie, który to przekaźnik od komputera ?
-
w du.ie to będziesz jak tego sobie sam nie naprawisz ;) bo Cie mechaniory ogołocą :(
-
a sam wykonałeś reset alfa diagiem??
-
Reset Alfa-Diagiem wykonam dziś jak wrócę do domu, dopiero wczoraj przeinstalowałem XP bo już AD się nie odpalał na systemie. Wykonam reset i adaptację i zobaczę czy się coś zmieniło.
Aby rozwiać moje wątpliwości proszę o odpowiedź-
-Reset i adaptację wykonuję od jakiej temperatury silnika?
-Czy przy rozruchu silnika mogę mieć kabelek podpięty do ECU i laptopa?
-Który to przekaźnik od ECU ?
-
reset wykonujesz na całkowicie zimnym silniku, kasujesz alfa diagiem, zapalasz zapłon po 90s, sprawdzasz czy parametry tra, fra się skasowały , zapalasz i zostawiasz na wolnych do tzw "tiku" temperatury czyli do włączenia wentylatora( zakładając że masz sprawny przekaźnik wentylatora i termostat) , nie możesz nawet musnąć pedała gazu w tym czasie, kabelek możesz mieć podpięty i zrobić logi z parametrów adaptacji czyli TRA, FRA aktualny, temperatura silnika , obroty logujesz do tiku (rób tak jak pisze w alfa diagu)
przekaźnik ecu to u mnie był jeden z tych trzech czerwonych koło aku oznaczony na pokrywie INJ, drugi to pompa, trzeci wentylator I bieg, większy to wentylaor II bieg, największy jest od klimy
Te trzy przekaźniki są już wykończone przy wieku naszych fur, udało mi się je kupić na allegro po 10zł, http://allegro.pl/przekaznik-30a-30-a-fiat-lancia-alfa-inne-nowy-i1868668213.html
wymień na ślepo, wcześniej czyściłem/smarowałem pomogło na tydzień
dziwne że wszystko ci głupieje na kokpicie, tak jakby jakieś zwarcie