-
oczywiście w trakcie wymiany trzeba zwrócić uwagę na kąt ustawienia czy montowania amortyzatora i sprężyny , tzn odchylenia w osi pionowej góry względem dołu i spasowanie sprężyny na górnej poduszce jak i dolnej, aby oparła się na ograniczeniach gumowych,
-
3 załącznik(i)
zabrałem się za wymianę sprężyn z tyłu (jedna pękła) ale wydaje się, że utknąłem na tej śrubie.
Załącznik 204984Załącznik 204985
Próbowałem ją wybić ale zapiera się o wahacz tak jak poniżej, ktoś już to robił?
Załącznik 204986
Na forum alfaowner sugerują wyciąć i włożyć w drugą (poprawną) stronę, ale nie jestem przekonany, przecież jakoś to zmontowali w fabryce:)
Może jak odkręcę górę i wychylę kolumnę (chyba konieczne będzie użycie ścisku do sprężyn) to dół jakimś cudem wyjdzie?
-
Odkręcasz górę amortyzatora(poduszkę od nadwozia - 4 śruby z wnęki koła i jedna pod tapicerką w bagażniku) i bierzesz cienkiego pręta i wybijasz ta śrubę parę uderzeń i wyleci, ze śrubą nic się nie stanie także nie bój się. Robiłem tak w swojej i od bracika alfie, potem wkładasz śrubę od dobrej strony.
-
tak zrobiłem, tylko nie odkręcałem góry. Niestety śruba zaparła się o wahacz jak na zdjęciu i dalej nie poszła... Sugerujesz walić młotkiem do skutku?
-
-
Dzięki za pomoc, rzeczywiście wyszła. Co ciekawe wygląda na to że w 2008 poprawili konstrukcję tylnego McPhersona - aluminiowe mocowanie na górze jest węższe przez co sprężyna ma większy skok. To powinno zapobiec ich pękaniu. Jeśli ktoś nie chce powtórki to polecam razem ze sprężyną zmienić też mocowanie.
-
Dzień dobry. Niezna moze ktoś rozmiary sprezyn do wersji TI i do wersji normalnej? Mam pekniete tylne sprezyny a chciał bym załozyć z wersii TI. Samochód juz niejest najmłodszy a sprezyny na nim sa juz znawione, czyli karoseria teraz jest we wysokości TI. Jezeli załoze originalne to sie podniesie i estetycznie bedzie wygladało głupio. Potrafił by mi ktoś pomoc ze zakupem takich sprezyn w polsce?
-
Witam
Przepraszam że odgrzewam ,ale mam pytanie: Jak wyciągnąć tylny mcpherson? Odkręciłem całość (górne i dolne mocowanie -udało mi się wybić tą nieszczęsną śrubę) i niestety mcpherson choć już cały jest luźny to nie mogę go wyjąć - zapiera się o wahacz na dole a u góry nie pozwala ta szpilka z gwintem. Wydaje mi się że musiałbym jeszcze upuścic wahacz na dół ale nie chcę niczego uszkodzić. Proszę o sugestie. Dziękuję i pozdrawiam
-
Bierzez długą breche zapierasz się o nadwozie i zwrotnice i pchasz wahacz w doł.
-
W dziale Zrób to sam masz manual, który pomoże wymienić samemu tylne sprężyny:)