swiece zarowe masz w dieselkach tak w gwoli scislosci;)
Printable View
swiece zarowe masz w dieselkach tak w gwoli scislosci;)
witam,
mam ten sam problem. z tym, że moja alfa ma zwiekszony apetyt od 3-4 tygodni. zaczynam działać w tym temacie, żeby wreszcie spalanie powróciło do normy, bo jeśli nie to moja bella pójdzie na sprzedaż -teraz mówie na nią inaczej ( dz**** :/ ) kiedy patrzę jak wskazówka poziomu beznyna opada w ekspresowym tempie...Dzwoniłam do serwsiu i tam mi powiedzieli, że jak kontrolka silnika sie nie pali to diagnoza komputerowa i tak nic nie wykaże :/ . i teraz nie wiem, czy jechać i ją diagnozować, czy od razu wymieniać wszystko co może byc przyczyną tego wysokiego spalania, albo ją wsytatwić na sprzedaż tak jak jest teraz i mieć spokój...tylko żal mi jej niestety, bo mam ją dopiero pół roku. dziś wymienię filtr powietrza bo podobno to też może mieć wpływ na zwiększone spalanie, a w mojej nie wiem kiedy był on wymieniany ( powinno sie to robic raz an rok, a w książce serwisowej nie ma żadnej informacji o jego wymianie).
U mnie to spalanie nie jest aż tak duże jak u kolegi, ale znacznie się zwiększyło w ostatnim czasie.
muszę jeszcze poobserwować wskażnik temperatury silnika, bo może to coś z termostatem. jeśli się okaże że termostat jest ok to w nastepnej kolejności sondy będa brane pod uwagę.
sorki jeśli piszę głupoty- to moje pierwsze auto i kompletnie sie na tym nie znam :/
no, jak na kobiete ogarniasz temat profesjonalnie....
tylko nie wiem co za baran powiedzial ze jak nie pali sie kontrolka silnika to nie ma bledow??? to kompletna bzdura.
- tylko diagnostyka cos może powiedzieć, dlaczego wzrosło spalanie.
- diagnostyka z dużej litery.
- lub notebook , elm 327 i program diagnostyczny.
- testy lepiej robić w czasie jazdy, tzw. "test OBD".
- MAF-a sprawdzamy "testem bączka ".
- jeden z lepszych programów do diagnostyki to Scan Master, drugi to Scan XL ( ten drugi to wykrywa interfejs ELM 327 jako klona i dziękuje za pracę ).
no to w takim razie dziś jadę na diagnostykę komputerową. zobaczymy co pokaże...
- ciekawie będzie, nie raz juz widziąłem diagnostykę w wykonaniu naszych mechaników.
- ale jestem dobrej myśli w końcu więcej mechaników obecnie opuszcza te swoje uczelnie i jest lepiej przygotowanych do zawodu.
- jak jeszcze mechanik poda parametry adaptacji, long , short, test balansu wtryskiwaczy, ot co.
czy spalanie na poziomie 8,5 gdzie w trasie robie 80% km ze srednia >100km/h i chwilowymi ~6tys moze byc niepokojace? dla mnie to normalne chyba.. dodam ze 1.6 105KM
- całkiem normalne spalanie.
- przy tym silniku (AR 147 105CV 1.6 L) i jego oprogramowaniu należy w miarę szybko zmieniać biegi na najwyższy.
a więc... wczoraj po pracy postanowiłam podjechać do serwisu Fiata9 bo jest najbliżej) i zrobic te diagnostykę...ale jej nie zrobiłam. dlaczego? bo mnie cena przeraziła: 130zł. po pierwsze to tyle nie miałam przy sobie, a po drugie to wole sobie kupić nowe perfumy za te kasę :P ( ot babska logika :) ). autem kierował wczoraj mój brat, a on sie na autach zna i diagnostyke swojemu golfowi też sam robi. w czasie jazdy stwierdził , że temperatura sie nie trzyma i jest w ogole za niska. i według niego to niemal na 100% termostat trzeba wymienić. no więc termostat juz zamówiłam. mam nadzieję , że w piatek dojdzie i w weekend go wymienimy. Jesli nadal Romek będzie tyle benzyny wpierniczał, to wtedy kupie to oprogramowanie i robimy sami z bratem diagnostykę.
właśnie wróciłam z siłowni. jakieś 15km w jedną stronę. nie dogrzewa mi się ta alfa. temperatura to tak koło 70 stopni. jak się cudem dogrzeje do 90 to jak stanę na swiatłach opada do 65 i znów się nagrzewanie rozpoczyna. :mad: