No i to jak :P ale możliwe że to nie to u innych puka :P a że tak u mnie jest to to wiem :P
Printable View
No i to jak :P ale możliwe że to nie to u innych puka :P a że tak u mnie jest to to wiem :P
Mogą pukać drążki kierownicze, albo masz już wybita tuleje w maglownicy i ona jest powodem tych stuków
Mi też puka i jak przeczytałem posty to rzeczywiście może być niedokręcona jedna śruba z sanek. Niedawno wymieniałem gumy na stabilizatorze i zauważyłem wczoraj że nie mam dokręconej jednej śruby z sanek więc u mnie to może być przyczyną :)
heh wiec nie jestem sam ;) dokłądnie takie same objawy i dokładnie powstały po wymianie gum stabilizatora ... dodam, że wahacze są nowe (TRW) i cała reszta sprawdzona i bez żadnych luzów. Trezba będzie sprawdzić czy śrubki wszelkie podokręcane w takim razie.
Jezeli pukniecie jest dosc glosnie przy ruszaniu i hamowaniu to bardzo prawdopodobne ze ktoras sruba od sanek jest nie dociagnieta, tez szukalem powodu, nawet caly zawias przod rozebralem... dociagnalem 1 srube i spokoj ;]
miałem to samo. Są dwie opcję albo silentblocki dolnych wahaczy , albo poducha pod skrzynią/silnikiem, wymieniłem to w byłej 147 i ustało. Często bywa tak że na szarpakach nic nie wykrywa, a faktycznie w zawieszeniu są delikatne luzy, które się w specyficzny sposób ukazują :0 pozdrawiam Paweł
Dzisiaj jak dokręcałęm tą luźną śrube to, przy okazji wymieniłem olej w wspomaganiu kierownicą i zauważyłem że na zgaszonym silniku jak delikatnie ruszam kierą też puka. Po głepszej analizie padło na drążek skrętny, ale nie jeździłem autem bo późno 1.00 w nocy była, ale jak co to zdam relację
Mi stukało w identyczny sposób jak autorowi w zasadzie od momentu kupna. Na ścieżce diagnostycznej zero jakichkolwiek luzów.
Przypadkiem przy robieniu czegoś dokręciłem śruby mocujące wahacze dolne - każdą przynajmniej o 1/4 obrotu. Od tego czasu nie wiem co to stuki.
Wahacze były wymieniane za kadencji poprzedniego właściciela.
u mnie ostatni luzny wahacz wymieniony a pukanie dalej jest. jutro jade na szarpaki zobaczymy czy cos znajda
jakies podpowiedzi na co zwrocic im szczegolna uwage?
Kolego miałem tak samo moim zdaniem są to poduszki na skrzyni albo silnika.