Napisał SG0240
W mojej ocenie wymiana czujnika wałka rozrządu nic nie pomoże. Jak już pisałem, od kilku miesięcy mam padnięty ten czujnik, a wolne obroty są OK i to zarówno na benzynie, jak i na LPG.
Przyczyn może być wiele i faktycznie wymiana części po kolei w ciemno jest niezwykle rujnująca dla właściciela, ale jeżeli możesz pożyczyć od kogoś czujnik położenia wału korbowego (bo jego jeszcze nie wymieniłeś) to może warto byłoby spróbować - może to jest właśnie przyczyna dziwnego zachowania samochodu-takie ceweczki lubią czasami płatać różne figle.
A jeśli to nie pomoże, to też szukałbym przyczyny w lewym powietrzu, bo silnik krokowy masz OK. Ewentualnie, ale to już bardzo mało prawdopodobne, trzeba by pomierzyć ciśnienia sprężania na cylindrach - bo może coś zaczyna się dziać z uszczelką pod głowicą, no ale wtedy byłyby kłopoty z mocą, więc to raczej odpada.
A robiłeś reset parametrów adaptacyjnych silnika krokowego? Ja kiedyś miałem podobny przypadek, kiedy pękł mi kolektor dolotowy i silnik złapał lewego powietrza. Po naprawie wolne obroty wariowały niesamowicie i odłączanie akumulatora nie pomagało-krokowiec "nabrał złych nawyków". Dopiero po resecie wszystko wróciło do normy.