Tylko, że w Alfie to tryb A jest do jazdy w "trudnych warunkach pogodowych" więc chyba ciężko mieć pretensje do trybu N :)
Printable View
Tylko, że w Alfie to tryb A jest do jazdy w "trudnych warunkach pogodowych" więc chyba ciężko mieć pretensje do trybu N :)
To ruszaj kolego w trybie A, na oblodzonej drodze julka w tej konkurencji jest mistrzem, na światłach zostają nawet samochody z napędem na 4 łapy
Sorry, źle napisałem, chodziło mi oczywiście o ruszanie w trybie A właśnie. Ścigania ze świateł nie próbowałem , ale wrażenie (brak szarpania kołami) z pracy elektroniki są takie jakby nie działała w tym czasie. Chociaż mimo buksowania rzeczywiście do przodu jedzie ;) Poczekam na jakis większy mróz i potestuje jeszcze,
Właśnie na tym polega sprawność tego systemu że nie dopuszcza do tego szarpania
Biorąc pod uwagę tabelkę którą wkleiłem i zapis "less intrusive ASR" można wnioskować że ASR jest bardziej "tolerancyjny" pozwala na większe uślizgi kół niż normalnie nie dławiąc silnika. Na bardzo śliskim może to pomagać i nie szarpie tak. Żeby to wszystko rozpracować trzebaby znać dokładnie niuanse poszczególnych trybów: dopuszczalne różnice prędkości kół, zakresy prędkości, wartości przyspieszeń bocznych itp.
Co ciekawe zgodnie z tym zapisami w tabeli inaczej działa też ABS w trybie A.
Zrobiłem sobie dziś test trybu A vs Astrą IV (tak z ciekawości bo spadł świeży śnieg :) ) - Ta sama droga ten sam kierowca i ten sam śnieg. Próba przejechania odcinka około 1000m ze startu zatrzymanego - na tyle dynamicznie by na ile to było mozliwe.
Faktycznie jest tak jak napisał Maciek-156. Moje odczucia są takie że system działa płynniej, mniej nerwowo i tym samym mniej daje o sobie znać użytkownikowi - efektem tego jest dożo lepsza dynamika ruszania w Julce.
Niestety chyba w każdym trybie działa ASR. Który to bezpiecznik ...
Dla przykładu, w 156 bez elektroniki trzeba było się uczyć operować gazem, w Mazdzie mimo przedniego napędu dało się kręcić w miejscu. Giuliettą nie poszalejemy, skagańcowana no i ktoś kto nie miał wcześniej samochodu bez elektroniki nie nauczy się wpływać na samochód, wszystko za niego przejmje elektronika.
Mam ten sam problem, tryb A powinien być po włączeniu na stałe. Tak jak u ciebie żyje własnym życiem. ASO zadaje pytanie do producenta, trwa to juz 10 miesięcy, ale to ASO Wroclaw ( czyt niezdary i ignoranci) Spróbuj naładować akumulator, u mnie pomogło na około dziewięć miesięcy. Identyczny problem dotyczy NAVI, otwiera się i zamyka według własnego życia. Oczywiście ASO, 10 mieś. i cisza.