-
olej na świecach już miałem, wymieniłem świece i uszczelke z 5 miesięcy temu :) ale te wtryskiwacze to muszę sprawdzić bo olej faktycznie trochę benzyną zajeżdża, chociaż może mi się wydaję, ale stan się raczej nie podnosi, tylko opada. Pełen stan starcza na jakieś 3000-3500km i wciąga mi ok 800ml. Popatrze w manualu jak je się rozbiera bo nie mam pojęcia na razie.
-
Co do obrotow to w hondach robilo sie to tak, krokowy, plus czyszczenie przepustnicy (bo przewaznie wygladaja tak http://www.altech.com.pl/wbt/poradni...zprzepust.html )
A nastepnie reset kompa, i uczenie sie od nowa wolnych obrotow- wlaczenie silnika i nie dotykac gazu , nie wlaczac swiatel nawiewu , radia czegokolwiek, i zaczekac az sie silnik nagrzeje do pierwsze wlaczenia sie wentylatora.
Samo wyczyszczenie krokowca nie zawsze da odpowiedni efekt.
Jesli sie myle to Kudlaty mnie pewnie poprawi zaraz :)
Co do spalania, wplyw na na to moze miec np zmiana felg na wieksze, ale jesli felgi nie zmieniane to sprawdz labde.
Ale jesli jazda do 4500 rpm to moim zdaniem normalnie pali - ale alfe mam od niedawna.
-
Przepustnice faktycznie mam w planach przeczyścić już od dłuższego czasu, bo nigdy tego nie robiłem, ale zaciekawił mnie pomysł kudlatego z czyszczeniem wtrysków, tylko nie wiem jak się za to zabrać, żeby czegoś nie spier....ć :)
-
Google prawde Ci powie, przeczytasz ze 2-3 manuale od innych samochodow jak to sie robi i do dziela;)
Nie zapomnij o resecie kompa i uczeniu sie wolnych obrtow.
-
motronic chyba nie ma 'uczenia się', a przynajmniej u mnie nic to nie zmieniło :P
wtryskiwacze możesz wyczyścić zmywaczem uniwersalnym w sprayu, np wurth, albo pójść o krok na przód i dać je do czyszczenia ultradźwiękowego i na pewno będzie różnica
niestety nie wiem ile taka przyjemność kosztuje
-
wtryski i przepustnice przeczyściłem płynem do czyszczenia gaźników, kupiłem nowego krokowca, zrobiłem reset i dalej coś nie tak z tymi obrotami. Dzisiaj zauważyłem że mam nieszczelny ukł. wydechowy i może to przez to, z tym że nieszczelność jest za sonda lambda. Chyba znowu zaczne próbować dobić się do ECU
-
weź złącze diagnostyczne do ręki i poruszaj dobrze przewodami, może któryś jest przełamany i nie łączy
jak dobierzesz się do ECU, to odłącz go i miernikiem sprawdź na przejście przewody do złącza diagnostycznego