-
Wystarczy że odepniesz kabel. Wyświetli się "marchewka" na zegarach- błąd wtrysku. Komputer przejdzie w tryb awaryjny, wiec zimny silnik nie przeszkadza. Zrób krótki test w trakcie jazdy jak się zachowuje na drodze... potem śmiało podepnij- bo będzie duże spalanie i może przez to zepsuć sondę, a to nie potrzebny koszt.
---------- Post added at 10:20 ---------- Previous post was at 10:17 ----------
Widzę że masz LPG. Zrób test na benzynie. Staraj się trzymać instalacje w dobrym stanie... Przepływki nie lubią gazu- nawet pojedynczy "strzał" jest w stanie ją załatwic
-
OK dzięki za info. Idę działać.
---------- Post added at 10:53 ---------- Previous post was at 10:27 ----------
Słuchaj jest coś takiego. Zdjąłem wtyczkę na poczatku chodził normalnie ale za chwilę jak dodałem gazu to go dławiło. Nie mogłem wogóle ruszyć nawet z miejsca. Dodałem mu 3tys obrotów i puszczam sprzęgło a on się zadławił i zgasł i tak z 5 razy. Moze udało mi sięn pojechać ok. 10 metrów ale zaraz zdychał. Później podłączyłem znowu wtyczkę i pieknie się wkręcał na obroty. TAK SAMO MOGŁEM BEZ PROBLEMU RUSZYĆ. Więc co to może bc??
-
u większości właścicieli TS odłączenie przepływki nic nie da bo autko zacznie się dławić ja u Ciebie
ale zdarzają się pojedyńcze przypadki że odłączenie przeplywki skutkuje poprawieniem pracy silnika
od czego to zależy? nie mam pojęcia
ja zaliczam sie do większości i parametry MAF-a sprawdzam przez komputer na rozgrzanym silniku
test do odcinki i odczyt Air Mas Flow ile powietrza naliczył nasz MAF
-
jeśli chodzi o swiece to tylko NGK platyna. kupowanie innych to wyrzucanie pieniędzy.Zakup kabelka to sensowny pomysł- ja kupiłem taki niebieski z przełącznikami do AIR BAG. Super sprawa-zwłaszcza jak jesteś w trakcie "usprawniania" auta. Przepływkę kupiłem używaną ze 147 z roku 2004 bo taka sama tam jest,wtedy jeszcze nie miałem kabla a nie miałem pewności czy to ona mi padła/ bo wypinanie wtyczki niczego nie zmieniało/ i okazało sie że trafiłem, potem kupiłem kabel*ściągnąłem*ECU SCAN *i jest zajebiscie. Zdiagnozowałem jeszcze wypadanie zapłonów wymieniłem dwie cewki i tyle. Zaoszczedziłe,m jakieś 500 na diagnozach .Początkowo wieczorami siedziłem większośc czasu z laptopem w aucie ....żona i sąsiedzi sie ze mnie śmiali....ale teraz już mam spokój wszystko działa i nic sie nie zapala.
-
hm... ciekawa droga do odzyskania mocy i wigoru w belli:-) ja jestem na poczatku tej drogi, bo ogolnie jestem zadowolony z osiagow ale czuje ze to nie do konca jej mozliwosci, dzis odlaczylem kable od przeplywki i nie odczulem specjalnie roznicy ale tak jak pisales nie zawsze ta roznica bedzie odczzuwalna na odpietym kablu a i tak moze przeplywomierz byc winien, dlatego ja zaryzykuje i kupie nowy... co do swiec to tez slyszalem ze tylko platynowe... zobacze jak bedzie po wymianie przeplywki ale jak to zbytnio nie pomoze to wezme sie za swiece i kable, a tak na marginesie ile mnie wiecej kosztuje nowy przeplywomierz to 156ustki 2.0 ts?
-
Ja z przesyłką zapłaciłem 347 zł. za oryginalną przepływkę Boscha.
http://allegro.pl/przeplywomierz-fia...904861223.html
-
Wy to macie dobrze bo tanie przepływki do swojego silnika macie. Ja zacznę wszystko od początku. Najpierw zamówię kabel i ściągne program. Zdiagnozuje Alfę i zaczne szukać przyczyny moich problemów. Na razie Alfa jeździ i nie ma problemu, więc nie muszę wszystkiego robić na gwałt(tylko na początku po odpaleniu muł). Wczoraj ją nieźle przedmuchałem. Na trasie tak jej dałem w d**e cały czas kręciłęm na wysokich obrotach i nie schodziłem poniżej 140km/h.
-
Witam ponownie:-) wymienilem przeplywkę(nie kupowalem Bosha- okres przedswiateczny - kasa potrzebna na inne rzeczy) ale kupilem jakąs za 280zl) i jaki efekt? gorszy niz na tej starej oryginalnej, silnik falowal na maksa(gdy dojezdzalem do skrzyzowania na wduszonym sprzegle) moc tez gorsza, na szczescie udalo mi sie ja oddac do sklepu. Ale w czym problem, gdy zalozylem ta stara nagle samochod stracil ducha! czy to mozliwe po 10 minutyowym jezdzeniu na innej przeplywce? jak jade na dwójce do 3 tysiecy ma moc potem czesciowo ja traci zeby powyzej 5 tysiecy znow szarpnac do przodu.... co to moze byc? zresetowac kompa?(odlaczyc akumulator?) kurcze zaluje ze wogole sie bralem za to bo teraz jest gorzej niz bylo he he:-)
-
Nie ma najmniejszego sensu oszczędzać na przepływce, trzeba go kupić w aso. bo nawet w boschu mają rózne serie i taki bez podełka alfy może być gorszej jakości niż ten wyprodukowany dla alfy. A przepływaka to najważniejszy czujnik w silniku z wielopunktem. Oszczędzi się 200 zł na przepływce a potem wyda 5 tyś więcej w paliwie przez pare lat, ze o gorszej jeździe nie wspomne. Na przepływce i lambdzie, sie nie oszczędza, koniec kropka. Potwierdzone wieloma przypadkami w alfach. Gdzie po załozeniu boscha z boscha chodził gorzej niz boscha z alfy.
-
nie piszesz czy pali sie check???moze prostu warto odczytać błędy i będziesz wiedział cos więcej.a tak błądzisz po omacku i tracisz nerwy.