Ja również wymieniłem na Dayco rok temu i jest wszystko ok :)
Printable View
Panowie
Czy jest jakiś spoóśb aby zdiagnozować problem z kołem pasowym na postoju? Auto wpada w drgania (rezonans na calej budzie) przy wysokich predkosciach, do takiego stopnia ze pomaga tylko zatrzymanie i ponowne ruszenie.
Czy da sie zaobserwowac uszkodzone koło? drgania paska? zużycie paska, koła?
ja zmieniłem koło w zeszły piątek. Słychac było stukanie z jego okolic takie metaliczne do tego przy wymianie rozrządu widać było że sie niedługo skończy. Po zrzuceniu paska micro zewnętrzna część koła ruszała sie na boki , drgania w aucie tez były odczuwalne i do tego jak przyspieszałem to słychać było takie chrobotanie z prawej strony samochodu, przy włączonych światłach jeszcze bardziej chrobotało. Wymieniłem na Dayco za 240zł i wszystkie wymienione objawy znikły.
ja zaopatruje sie w części u gościa co alfe kupiłem od niego (ma sklep motoryzacyjny)
przy obrotach biegu jałowego czuć było drgania na kierownicy i ogólnie w aucie troche drżało. Tu masz filmik z odgłosem uszkodzonego koła pasowego co prawda w HDI ale takie same stuki było słychać u mnie w szczególności przy dodawaniu gazu tak do 1500 rpm bo potem to cisza. Ten filmik w 100 % odzwierciedla moją sytuacje z kołem pasowym (dwumasowym) http://www.youtube.com/watch?v=oAtIaogTd_A
w 166 rozwarstwio się po 220 tys km. U siebie mam 175 i póki co się nie zanosi. Ale zawsze znajdzie sie wyjatek. Na wulkanizację ma wpływ wiele parametrów podczas podrukcji. Z reszta w ogóle proces produkcji opon jest skomplikowany ( koło pasowe to nie opony ale wulkanizacja dwóch elementów na metalowych obręczach jest wulkanizacją o to nie łatwą ) i wiele czynników ma wpływ na efekt końcowy. U ciebie np koło może być z początku serii gdzie niby piec był niedogrzany albo delikatnie zły skład gumy i zaczeło sie rozwarstwiac. Oczywiście teoretyzuję ale jako tako koło paswoe nie ma sznas sie uszkodzić mechanicznie przy normalnej eksploatacji. Więc najlepiej sciągnąć osłony i zobaczyc / dotknąć.
I jeszcze mała uwaga. Nie wiem czy koledzy nie mylą pojęć. Kolega criss pisze o kole pasowym w nawiesie ( dwumasowym ) A to dwie inne rzeczy.
Koło paswoe jest na końcu wału korbowego napędzając pasek urządzeń pomocniczych. Jest wulkanizowane żeby niwelowac drganie prznoszone z układu korobowego.
Koło dwumasowe które nie ma nic wspólnego z pasowym to równiez w pewnym sensie tłumik drgań ale po drugiej stronie wału - i jest przy sprzęgle. To tak w dużym skrócie :)